Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport egészséges, a sportolás közege nem mindig

Érdekességek

A sport egészséges, a sportolás közege nem mindig

2024.04.10

A hagyományos Oxford és a Cambridge Egyetem hallgatói közötti éves hajóversenyek evezőseinek a helyi rendezők azt tanácsolták, hogy kerüljék el a vízzel való közvetlen érintkezést, tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságban megugrott a víz mikrobiológiai szennyezettsége a nagymértékű szennyvíz szűrés nélküli beeresztése okán. A nyers, tisztítatlan szennyvíz folyókba és tengerekbe történő rendszeres beeresztése óriási felháborodást, haragot váltott ki Nagy-Britanniában, a privatizált vízműveket ugyanis azzal vádolják, hogy nem fektetnek be az infrastruktúrába, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendszeresen ürítik a szennyvizet a folyókba.

A brit egyetemi hajóverseny győztes evezőseit figyelmeztették, hogy ezen a hétvégén ne ugorjanak a Temzébe az E. coli baktériumok riasztó, magas szintje miatt, mivel a hivatalos adatok azt mutatták, hogy a szennyvíz kiömlése 2023-ban rekordot döntött.

Egy nemrég közzétett, nyilvánosságra került adatsor azt mutatta, hogy 2023-ban több mint 3,6 millió órán keresztül ürítettek nyers szennyvizet, ami több mint kétszerese az előző évinek. Ez megviselte a Temzét, amely otthont ad az Oxford és a Cambridge Egyetem hallgatói közötti éves evezősversenyeknek.

A győztes legénység hagyományosan vizet fröcskölt, amikor áthaladtak a célvonalon, és a csapat coxját a folyóba dobják. Az evezős legénységben a coxswain, köznyelven Cox az, a tag, aki nem evez, hanem „csak” kormányozza a hajót, és előre, az orr felé néz. A cox felelős a hajó irányításáért és az evezősök erejének és ritmusának összehangolásáért. Idén 2024-ben a szervezők nagyobb óvatosságra intettek, miután egy kampánycsoport magas baktériumszintet talált jelen.

A River Action szerint a vizsgálatok azt mutatták, hogy az E. coli szintje akár 10-szer magasabb, mint az ország környezetvédelmi ügynöksége által "rossznak" tartott szint, ami a fürdővízterületek besorolására vonatkozó négy kategória legalja.

„2024-ben egy sor óvintézkedést vezettünk be sportolóink egészségének védelme érdekében" – áll a szervezők szombati híres versenye előtti közleményükben.

Az útmutatás magában foglalja a nyílt sebek elfedését, a rendszeres kézmosást és egy tisztítóállomást a célterületen. Kiemeli a vízbe ugrás kockázatait is.

Nagy-Britannia vízi útjainak szennyeződése hatalmas vitát gerjesztett az idén esedékes választások előtt, kérdéseket vetve fel az alapvető infrastruktúra privatizációjával, a befektetésekkel szembeni nyereségre való összpontosítással és a szabályozók szerepével kapcsolatban.

A vadvízi úszók és szörfösök megbetegedése és a biológiai sokféleség csökkenése miatt a kormány megígérte, hogy szigorítja a szennyvíz tisztítatlan vízbe engedését, ami eddig csak kivételes esőzések idején történhetett meg, hogy megakadályozza szennyeződés a lakásokba, otthonokba való visszajutását.

A Brit Környezetvédelmi Ügynökség megjegyezte, hogy 2023 volt a hatodik legcsapadékosabb év a feljegyzések 1836-os kezdete óta. A brit vízügyi vállalatok tavaly ígéretet tettek arra, hogy ebben az évtizedben 10 milliárd fontot (12,6 milliárd dollárt)

https://www.medscape.com/s/viewarticle/boat-race-rowers-told-avoid-water-uk-sewage-dumping-surges-2024a10005sp?ecd=mkm_ret_240416_mscpmrk-OUS_InFocus_etid6438368&uac=456374PZ&impID=6438368




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu