Főoldal / Mozgás=Egészség / EIM Európában és a világban

EIM Európában és a világban

Exercise is Medicine, avagy a Mozgás mint gyógyszer

A globális probléma

A gazdaságilag fejlett országokra jellemző a fizikai inaktivitás. Az ülő életmód és a mozgás hiánya világszerte egyre fenyegetőbb népegészségügyi gondokat eredményez. Ezek számos olyan krónikus betegség és egészségkárosodás kialakulásához, vagy, súlyosbodásához járulnak hozzá, mint a kóros kövérség, a szívbetegségek, a diabetes, a magas vérnyomás, a rosszindulatú daganatok, a csontritkulás, a depresszió és a szorongás. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a gyerekek. A mozgáshiányos életmód – főként a tévé és a számítógép előtt töltött idő miatt – már a fiatal korosztályban is egyre jobban terjed, pedig a gyermekkor döntően meghatározza egész további életüket. Ráadásul tisztában kell lennünk azzal, hogy aki mozgásszegény életmódot folytat, az az ebből fakadó rizikófaktorokat átörökíti az utódaira is.

A Program

Az Amerikai Sportorvosi Kollégium célul tűzte ki a fizikai inaktivitás kedvezőtlen globális tendenciájának a megváltoztatását, és több évtizedes fejlesztés eredményeként alkotta meg az Exercise is MedicineTM (EIM) programot, amit az Egyesült Államok Kongresszusa 2007. november 5‐én fogadott el.
A program lényege: az egészség megőrzését, a mozgáshiány okozta betegségek megelőzését és az egészség helyreállítását szolgáló testmozgás széleskörű népszerűsítése, elterjesztése, egészségesek és betegek fizikai terhelhetőségének rendszeres ellenőrzése, a testmozgás receptre történő felírása és alkalmazása.

Az alapító

Az Amerikai Sportorvosi Kollégiumot (ACSM) 1954-ben alapították. A társaság tagjai a sportorvoslásban és a sporttudományban kimagasló eredményeket elért szakemberek, akik az emberek egészségesebb életmódjának javítását tűzték ki célul, szándékuk szerint világszerte.
A szervezet taglétszáma jelenleg meghaladja a 20.000-et, s ezzel a világ legnagyobb sportorvosi és sporttudományi szervezetének tekinthető. Filozófiájuk tükrözi célkitűzésüket: elősegíteni és integrálni kívánják a tudományos kutatást, a szakemberképzést, valamint a sportorvoslás és a sporttudomány eredményeinek gyakorlati alkalmazását a fizikai teljesítőképesség, a fittség, az egészség és az életminőség fenntartása, fejlesztése céljából.

Európa és Magyarország csatlakozása

Az Amerikai Sportorvosi Kollégium 2010-ben, június 1-5. között Baltimore-ban (USA) rendezte éves tanácskozását. Az esemény sport- és tudománytörténeti jelentőségű volt, hiszen ennek keretében tartották - A mozgás mint gyógyszer - (Exercise is Medicine - EIM) kezdeményezés alakuló kongresszusát is.

Az ACSM/EIM rendezvénynek már magyar vonatkozása is volt. James S. Skinner professzornak, az ACSM korábbi elnökének meghívására és felkérésére Tóth Miklós professzor, az Magyar Sporttudományi Társaság elnöke tartott gazdagon dokumentált előadást az EIM hazai bevezetésének lehetőségeiről. A nemzetközi sporttudományi kapcsolatok fejlesztése és a „Mozgás mint gyógyszer” kezdeményezés hazai elterjesztése szempontjából fontos mérföldkő, hogy Tóth Miklóst, mint a mozgalom európai képviselőjét beválasztották az EIM Nemzetközi Tanácsadó Testületébe.

A mozgalom globális és magyarországi elterjesztésének következő állomása a 2011. április 1-3-án Lisszabonban tartott tanácskozás volt, amelyen hazánkat Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke képviselte. A konferencia fő célja az EIM Európai Regionális Központjának a megalakítása volt. Az európai központ székhelyéül Németországot, képviselőjéül dr. Jürgen M. Steinacker professzort választották.

Az EIM magyar szervezete hivatalosan 2011. május 20-án Győrben, az MSTT VIII. Országos Sporttudományi Kongresszusa keretében rendezett „Exercise is Medicine” nemzetközi meghívásos szimpóziumon alakult meg, mint a Magyar Sporttudományi Társaság Mozgásgyógyszer Bizottsága.

Az „Exercise is Medicine” nemzetközi szervezete és működése

Irányító szervezet

Az EIM irányító‐vezető szervezete az Amerikai Sportorvos Társaság (ACSM) vezető szakértőiből alakult, 18 főből álló Tanácsadó és Végrehajtó Testület (Advisory Board, Task Force). Elnöke Robert E. Sallis, M.D., az ACSM korábbi elnöke (2007‐2008),alelnöke: Adrian Hutber, az operatív végrehajtás vezetője.

Alapokmány

Az EIM alapokmánya az ACSM közgyűlésén, egyben az Exercise is Medicine első kongresszusán, a 2010. június 1‐én Baltimore‐ban elfogadott EIM Karta (Exercise is
Medicine Charter), amely meghatározza a mozgalom alapfilozófiáját, célkitűzéseit, vezérelveit, elkötelezettségeit és a globális csatlakozásra szóló felhívását.

Pénzügyi háttér

A több mint 650 tagszervezetet tömörítő kezdeményezés működésének financiális alapja az EIM konzorcium. Az alapító Amerikai Sportorvosi Kollégium jelentős kormányzati intézményeket és multinacionális cégeket tudott partnerként és támogatóként maga melléállítani. Az alapító partnerek és fő támogatók között találjuk a Coca‐Cola Company‐t és azt az Anytime Fitness hálózatot, amely 1400 klubjával a világ leggyorsabban fejlődő franchise fitnesz klubhálózata.

Szolgáltatások

A program a gyógyító‐prevenciós szolgáltatások, szakanyagok rendkívül gazdag kínálatát nyújtja (szakellátást végző személyek és intézmények, korszerű terhelésdiagnosztikai eszközök, fitnesz‐programok, szakkönyvek, hírújságok, szakmai állásfoglalások, konferenciák, továbbképzések, szakmai és népszerűsítő videók, mozgásrecept‐szórólapok, stb.) a szakemberek, a betegek és az érdeklődők számára.

Kiemelt célcsoport

Stratégiai fókuszban áll az egyetemi kampusz: a legfontosabb cél a felnövekvő értelmiség korszerű szemléletének kialakítása, a jövő társadalmának „átprogramozása” egy egészségesebb, mozgásban gazdagabb életmódra.

Kommunikáció

A program népszerűsítésében az EIM kiemelt stratégiai partnerként kezeli a sajtót, a népszerű közösségi portálokat (Twitter, Facebook) és természetesen fontos információforrás az EIM nemzetközi weboldala – http://exerciseismedicine.org/

Jövőkép

A testmozgás legyen része a betegségek megelőzésének és kezelésének. Ezért a testmozgást a betegek vizsgálatánál minden egészségügyi szolgáltató építse be a diagnózisba, majd utalja őket további mozgásos típusú kezelésre. Az így megtakarított költségek hosszú távon a közegészségügy általános fejlesztésére fordíthatók.

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu