Főoldal / Mozgás=Egészség / Projektek

Projektek

Szűrés, mérés:
 
A projekt célja, hogy 300 fő egyetemista (Győr, Veszprém), illetve 3000 fő (Budapest, Budakeszi, Alsónémedi, Pécs, Ózd, Nyíregyháza, Sopron, Tata) 6-18 éves iskolás korú gyermek esetében felmérjük a résztvevők testalkati jellemzőit, motorikus teljesítőképességét, fizikai aktivitását, táplálkozási, életmódbeli szokásait, csontsűrűségét, vérnyomását, s a kapott eredményeket kiegészítjük szocio-demográfiai hátterük feltérképezésével.

A felmérés legfontosabb célja, hogy összefüggéseket keressünk a mért adatok között, s a kapott eredmények segítségével ismerjük meg a 6-26 éves korosztály ilyen irányú jellemzőit annak érdekében, hogy a későbbiekben tervezhetően segíteni lehessen őket egy jobb életminőség elérésében.

Az adatok kiértékelésére, a kapott eredmények összehasonlító vizsgálatára és publikálására várhatóan 2013 során kerül sor.

Roadshow/Országjárás:
 
A projekt célja a szakmai közvélemény, a szakmai döntéshozók informálása, tájékoztatása a betegségek és a fizikai inaktivitás összefüggéseinek bemutatása révén egy országos lefedettségű konferencia-sorozat keretében. 2012-ben Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián, Veszprémben, Pécsett, Győrben a helyi egyetemek falai között került sor szakmai rendezvényekre. 2013-ban tervezzük Nyíregyházán, Szombathelyen, Egerben folytatni az országjárást.

Az EIM mozgalom céljai és értékei tekintetében érzékenyítő beszélgetéseket és szakmai eszmecserét szervezünk/szerveztünk az Emberi Erőforrás Minisztérium Népegészségügyi Főosztályának vezetőjével, a WHO magyarországi képviseletének vezetőjével, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának vezetőivel, illetve az Országos Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatójával. A megbeszélések célja: tájékoztatni és tájékozódni egymás elképzeléseiről, terveiről.

Konferenciák:

A projekt célja, hogy a témával foglalkozó tudományos szakemberek, kutatók megfelelő fórumot találjanak a mozgás egészségügyi és élettani jelentőségének hangsúlyozására. A nemzetközi konferenciákon szeretnénk bemutatni a hazai eredményeket és megismerni a nemzetközi tapasztalatokat.

A projekt megvalósítása során 2012-ben több hazai konferenciát tartottunk Szegeden, Győrben, Pécsett, Budapesten, Veszprémben. 2013-ban a Magyar Sporttudományi Társaság X. jubileumi Kongresszusán Nyíregyházán is - hasonlóan korábbi kongresszusainkhoz - önálló szekciót kap a népegészségügyi prevenció és a mozgás összefüggésrendszere mind a természettudományi, mind a társadalomtudományi területet érintve.

Kiadványok:

A projekt célja: a szakkönyvek és egyéb kiadványok révén megalapozzuk és széles körben ismertté tesszük azokat az eredményeket, amelyeket a hazai és a külföldi kutatók, kutatócsoportok az elmúlt években elértek. Periodikák és más időszakos kiadványok segítik a mozgás és az egészség összefüggéseinek feltárását.

A projekt megvalósítása során 2012-ben megjelent „A fittség mértéke mint a megbetegedések rizikóját befolyásoló tényező” című szakmai kiadványunk a Magyar Sporttudományi Füzetek sorozatban, illetve 2013-ban adtuk ki „ Egészségmegőrzés – Prevenció – Terhelés-élettani alapismeretek” című szakkönyvünket Ihász Ferenc szerkesztésében, az MSTT szakkönyvei sorozatban. A könyv az egyetemi oktatásban résztvevők számára készült, de az érdeklődők részére is sok hasznos információt adhat. A Mozgás=Egészség problematikájával/témájával rendszeresen foglalkozik a Magyar Sporttudományi Szemle a Társaság tudományos folyóirata, ahol külön rovat foglalkozik a „Mozgásgyógyszer” mozgalom tevékenységével, eredményeinek és aktuális eseményeinek bemutatásaival.

Kommunikáció:

A projekt céljai között elsőként említendő az informálás és mozgósítás. A mozgásszegény életmódból fakadó veszélyekre kívánjuk felhívni az aktív korosztály, kiemelten a felsőoktatásban résztvevők figyelmét. A hazai és a nemzetközi tudományos kutatásokra és gyakorlati példákra alapozva mind több embert kívánunk meggyőzni a primer és szekunder prevenció fontosságáról. Minden érdeklődő, s különösen a mozgással kapcsolatban álló magyar szakemberek számára hasznos információt szeretnénk adni a témában folyó hazai és nemzetközi kutatásokról. A személyes és csoportos kommunikáció valamennyi eszközét fel kívánjuk használni annak érdekében, hogy a rendszeres mozgás egészségmegőrző és megelőző hatásáról meggyőzzük olvasóinkat, hallgatóinkat.

A projekt megvalósítása során célzott kommunikációs stratégiával arra törekszünk, hogy minél több embert sikerüljön meggyőzni a 'mozgásgyógyszer' pozitív hatásairól. A személyre szabott és rendszeres mozgás preventív hatásairól a szakmai közvéleményt könyvek, kiadványok, előadások, szakmai találkozók révén is tájékoztatjuk. A téma fontosságára felhívjuk a döntéshozók és az egészségügyi szakmai közvélemény figyelmét. Konferenciáinkon nemcsak szakmai információcserére, hanem a mozgalom hazai és nemzetközi eredményeinek ismertetésére is sort kerítünk. Élünk azzal a lehetőséggel, hogy a szűrések egyszerre személyes kommunikációs lehetőséget is jelentenek.

Felfrissített hazai web-oldalunkon a széles közvélemény számára elérhetővé tesszük a legfrissebb információkat, a témában folyó legújabb kutatási eredményeket, híreket és érdekességeket. Szoros kapcsolatot tartunk a médiával, munkatársaikat sajtóanyagokkal, információkkal látjuk el, sajtó-rendezvényeinken legtapasztaltabb szakértőink tájékoztatják a sajtó képviselőit.

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu