Főoldal / Hírek / Érdekességek / COVID-19 fertőzés után való visszatérés a rendszeres testmozgáshoz I.

Érdekességek

COVID-19 fertőzés után való visszatérés a rendszeres testmozgáshoz I.

2021.05.26

Függetlenül attól, hogy hobbi, vagy versenysportolók vagyunk, a koronavírus járvány árnyékában eltelt egy év után mindannyiunk számára fontos, hogy a korábban kedvelt, de nélkülözni kényszerült tevékenységeinknek újra hódolhassunk, így a rendszeres sportolásnak is. Az edzőtermek zárva voltak, a legtöbben csak szigorú szabályok között, jóformán egyedül edzhettünk, járhattunk el esetleg futni, túrázni, biciklizni, azonban semmiképpen sem a megszokott intenzitással és rendszerességgel tudtunk mozogni és sokan nem is a megszokott sportjukat tudták űzni, kényszermegoldásokat kellett keresniük.

A járványhelyzet enyhülésével újra lehetőségünk nyílik visszatérni a korábbi sportolói életformánkhoz, szokásainkhoz, ám az elmúlt időszak után különösképpen is körültekintően kell eljárnunk. Már önmagában egy hosszabb kihagyás rizikófaktor a sérülések tekintetében, főleg, amennyiben ugyanolyan nagy lendülettel akarunk visszatérni a sporthoz, mint ahogy a kényszerű szünet előtt. Ennél is nagyobb problémát jelent, ha átestünk a víruson, hiszen ez komoly egészségügyi kockázatot rejt magában akkor is, ha már meggyógyultunk és tünetmentesek vagyunk.

Lássuk tehát a továbbiakban, hogy melyek is azok a tényezők, amelyek most hatványozottan előtérbe kerültek és nem lehet figyelmen hagyni őket a jövőbeni a fizikai aktivitásunk tervezésének tekintetében.  

Számos hosszútávú hatás még mindig ismeretlen, beleértve azt is, hogy a vírus miként hat az állóképességre.

Nyilvánvalóan sokkal több az ismeretünk a vírus hatásairól, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor, de a megfertőződés hosszabb távú következményeiről még mindig elenyésző a tudásunk. Amit már ennyi idő alatt megtudtunk az az, hogy a vírus károsíthatja a szívet, az agyat, a tüdőt és a vesét, de, hogy mindez kikre nézve jelenti, a legnagyobb fenyegetést hosszabb távon arról nem sokat tudunk.

Sokan tapasztalnak elhúzódó tüneteket is, úgymint a légszomj, izomfájdalom, kimerültség, csupa olyan tünet, mely mindenki számára kellemetlen lehet, de különösképpen nagy gondot okoz a versenysportolók és az aktív, sportos életet élők számára.

A fertőzés, mindenki számára másképpen hat. Bárki, de a fiatal sportolók is tapasztalhatnak igen súlyos tüneteket, illetve hosszú távú károsodásokat és pont ez az, ami miatt, ezt a járványhelyzetet mindenkinek nagyon komolyan kell vennie.

Az aktív életet élőknek különösen óvatosnak kell lenniük, hiszen nem lehet tudni, hogy kire, miként hat vagy hatott a fertőzés. Vannak, akik minden probléma nélkül képesek ott folytatni, ahol a betegség előtt abbahagyták, míg mások akár hónapokig is tapasztalják a nagyon kellemetlen tüneteket. (folytatjuk)

https://health.clevelandclinic.org/returning-to-sports-or-exercise-after-recovering-from-covid-19/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu