Főoldal / Hírek / Érdekességek / Vérnyomásmérés okostelefonnal arcfelismeréssel

Érdekességek

Vérnyomásmérés okostelefonnal arcfelismeréssel

2022.11.05

Vérnyomásmérés egyetlen kattintással? IGEN ez a jövőben a mindennapok részévé válhat.  Egy néhány éve megjelent tanulmány eredményei alapján a vérnyomás mérése egy személy arcáról készült rövid videó segítségével már megbízható eredményt szolgáltathat.

A Transdermal Optical Imaging nevű új, okostelefon-alapú képalkotó technika képes mérni egy személy vérnyomását az arcáról készült rövid videó segítségével, amit okostelefonnal rögzítenek, majd egy speciális képalkotó szoftver segítségével észlelhető válnak a véráramlás változásai. 

A környezeti fény behatol a bőr külső rétegébe, ami által lehetővé teszi az okostelefon digitális optikai érzékelői számára a véráramlási minták észlelését és kinyerését. 

A szoftver ezeket a mintákat képes vérnyomás értékekké konvertálni, a mérés pontossága megfelelt a vérnyomásmérőkre vonatkozó nemzetközi szabványoknak.
 Az eljárás előnye a mandzsettás vérnyomásméréshez képest, hogy gyors és a méréshez csak egy okostelefon szükséges. Bár a mandzsetta alapú vérnyomásmérők nagyon pontosak, - ennek érdekében azonban többször kell mérni minkét karon - azonban nem praktikusak és így kényelmetlenek.

A tanulmány szerzői több, mint 1 328 normál vérnyomású (normotenzív) felnőtt véráramlását mérték kétperces videók rögzítésével egy iPhone (Apple) készülékkel, amihez szükséges a megfelelő képalkotó szoftver alkalmazása.  A kapott adatokat összevetették a klasszikus mandzsettával végezett vérnyomásmérés során kapott szisztolés és diasztolés vérnyomás, valamint pulzusszámmal.
 A kutatócsoport. az összegyűjtött adatokat arra használta fel, hogy ’megtanítsa’ a szoftvernek, hogyan használja az arcról készült videók véráramlási mintáit a vérnyomás és a pulzusszám meghatározására, tulajdonképpen egy fejlett gépi tanulási algoritmust használtak olyan számítási modellek létrehozásához, amelyek előre jelzik a referenciaértékű szisztolés-, diasztolés és pulzusnyomást az arc véráramlási adataiból. A rendelkezésre álló adatok 70%-át használták a modellnek a betanítására, és a 15%-át a tesztelésükre. A minta fennmaradó 15%-át a modell teljesítményének ellenőrzésére használták fel. A kutatók azt találták, hogy átlagosan csaknem 95%-os pontossággal jósolták meg a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, míg a pulzusszámot pedig majdnem 96%-os pontossággal.  A kapott eredményekből megállapították, hogy a modell segítségével 0,39±7,30 Hgmm mérési torzítással mérték a szisztolés nyomás, és -0,20±6,00 Hgmm mérési torzítással a diasztolés nyomást.

Szerkesztői megjegyzés: sokakban felmerülhet, hogy működik-e a technológia természetes környezetben, számít-e a bőr színe, illetve, hogy megoldható-e a mérési idő csökkenése harminc másodpercre, vagyis mennyire lehet felhasználóbaráttá tenni ezt a forradalmi új technológiát. Használható-e olyan személyek esetében, akiknek vérnyomása kívül esik a normál tartományon, illetve például milyen adatok nyerhetők fizikai aktivitás, sportolás közben vagy közvetlenül a terhelés után.


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31382766/

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu