Főoldal / Hírek / Érdekességek / Amennyiben nap közben túl sokat ülünk, 30 percenként tegyünk egy 5 perces sétát egészségünk érdekében

Érdekességek

Amennyiben nap közben túl sokat ülünk, 30 percenként tegyünk egy 5 perces sétát egészségünk érdekében

2023.01.16

Egy, a napokban megjelent kutatás célja volt annak megállapítása, hogy mennyi az, az optimális időtartamú mozgásmennyiség, amit érdemes figyelembe venni, amikor sok időt töltünk a számítógép.- vagy töltünk például televízió előtt annak érdekében, hogy elkerüljük, illetve ellensúlyozzuk a kardiometabolikus és mentális hátrányokat.

A kutatók 11 felnőtt személyt vontak be a kutatásban, akik a 40-es, 50-es és 60-as éveikben jártak (átlag életkor 57 év volt) etnikai hovatartozásuk vegyes is volt (fehér, fekete, spanyol) és testsúlyuk  (normál súly, túlsúlyos, elhízott ) változatos volt. Mérték a résztvevők vércukorszintjeit, a vérnyomás értékeit, illetve egyéb egészségügyi paramétereket is feljegyeztek. A résztvevőket véletlenszerűen osztották csoportokba, voltak, akik naponta 8 órát ültek szünet nélkül (kontroll csoport), és voltak, akik a 8 órás ülést félóránként vagy óránként 1 vagy 5 perces sétaszünettel szakították meg. A résztvevők egy héten keresztül derekukra erősítve egy egy gyorsulásmérő eszközt viseltek. 91%-knak normális volt a vérglukóz értéke és közel 50 %-nak normális vérnyomásuk volt (<120/80 Hgmm), 18% -uk volt magas vérnyomású (> 140/90 Hgmm és/vagy szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

A résztvevők véletlenszerűen kerültek tehát az egyik vagy a másik csoportba és külön-külön napokon végezték az eltérő próbákat, a 8 órás ülés során olvashattak, TV néztek vagy használhatták a telefonjukat, számítógépüket. A szüneteket egy futópadon sétálva töltötték. A résztvevők minden nap standard reggelit kaptak, amit 4 órával később egy standard ebédet követett, a nap folyamán folyamatos mérték a vércukor értékeiket, amit 15 percenként rögzítettek. A vizsgálatok előtt is , majd óránként megmérték a résztvevők vérnyomását, míg a fáradtság szintjüket vizuális analóg skálán jegyezték fel.

Amikor a résztvevők óránként 5 perces mérsékelt sétaszünettel szakították meg az egész napi ülést, akkor az étkezés utáni vércukorszint átlagosan 58% -kal csökkent szemben azokkal, akik egész napot csak üléssel töltötték. Ez a csökkenés hasonló volt ahhoz a csökkenéshez, amikor valaki cukorbetegségben szenved és inzulin injekciót vagy a cukorbetegségben használt szokásos gyógyszerét használta. A szisztolés vérnyomás értékek legnagyobb csökkenését szintén akkor figyelték meg, amikor 60 percenként 5 perc séta szünetet tartottak (a csökkenés átlagosan -5,2 Hgmm volt), illetve amikor ezt harminc percenként megismételték, akkor 4,3 Hgmm volt a csökkenés. Az ilyen mértékű, a  vérnyomás értékekben bekövetkező 4-5 Hgmm-es csökkenést normál esetben egy hat hónapos edzés periódus után várható csak el.

Az eredményekből levonható üzenet, amit érdemes mindenkinek megjegyeznie, hogy amennyibe a munkánk megköveteli a sok ülést, akkor is legalább 30 percenként szakítsuk meg az ülést és tartsunk 5 perc sétaszünetet.

Ez a napi rutinba beépített életmódbeli változás nagymértékben csökkentheti az ülő életmód okozta egészségügyi kockázatokat, amely a hosszú ülés következménye lehet. A kapott eredményekből tehát levonható az a következtetés, hogy az nem elegendő, amennyiben reggelente, felkelés után 30 percig tornázunk és utána viszont az egész napot üléssel töltjük, hiszen az emberi szervezetnek alapvetően az állandó és rendszeres mozgásra van szüksége annak érdekében, hogy optimálisan, kiegyensúlyozottan tudjon működni.

Szerkesztői megjegyzés: A tanulmány a munkáltatók számára is fontos üzenet, hogy ismerjék fel, a hosszan tartó ülés olyan foglalkozási veszélyt jelent, amely a Covid-19 világjárvány megjelenése óta csak rosszabbodik. Ennek a tanulmánynak az eredményei mutasson egyértelmű iránymutatást a munkavállalóknak, a munkáltatóknak és mindenkinek, aki ezen a területen tevékenykedik (munkaegészségügy, szakszervezet, önkormányzatok, döntéshozók), hogy ezennek az eredményeknek a figyelembevételével egyrészt a dolgozókat, a munkatársaikat is egészségesebbé tehetik, másrészt természetesen mindenki érdeke, hogy egészségesebek, hatékonyabbak és termelékenyebbek legyenek a munkavállalók.

https://www.medscape.com/viewarticle/986877?src=WNL_mdpls_230113_mscpedit_wir&uac=456374PZ&spon=17&impID=5081086
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu