Főoldal / Hírek / Érdekességek / Túledzettség tünetegyüttese, kiégés a maximális kognitív kontroll hatására

Érdekességek

Túledzettség tünetegyüttese, kiégés a maximális kognitív kontroll hatására

2020.02.23

Megerőltető edzés vagy verseny után a testnek is szüksége van pihenésre, szünetre. Amennyiben a mozgatószervrendszernek vagy egyéb más szervnek figyelmeztető jeleit figyelmen kívül hagyjuk, nagyobb lesz az esélyünk a sérülésre. De honnan jön a krónikus fáradtság, vagy túledzettség, amit a sportolók életük során többször elszenvednek? Ez a kérdést járta körül a francia sport és viselkedést kutatók egy csoportja.

A triatlonozók vizsgálata

A vizsgálat során 37 triatlonozó sportolót vontak be a vizsgálatokba, akiknek az átlagéletkora 35 év volt, két csoportba osztották a résztvevőket. Az egyik csoport a futás, kerékpározás és úszás edzésüket megszokott módon ugyanúgy folytatták, a másik csoport tagjainak az edzését 40%-al növelték. A tanulmány szerzői három héten keresztül könnyű kerékpáros munka során gyűjtöttek adatokat egy edzés nélküli napon, illetve kétnaponta kérdőív segítségével kérdezték a fáradtság szubjektív érzéséről a résztvevőket. A sportolók agyi változásait funkcionális MRI segítségével mérték. Mindezek mellett mindkét csoport résztvevőit különböző viselkedéstesztekkel mérték.

Túledzettség dupla hatással

A várakozásnak megfelelően a megemelt edzésű csoport hamarabb mutatta a fáradás jeleit. A képalkotásban a túlzott fizikai erőfeszítés az oldalsó prefrontalis kéreg csökkent aktivitását eredményezte – ez az agyterület felelős a döntéshozatalért, és egyébként csak túlzott mentális erőfeszítéseknél veszít a teljesítményéből.

Ezek a képalkotó mérési eredmények egybeestek a viselkedési tesztek eredményeivel: a túlhajszolt sportolók figyelemre méltóan impulzív jellegűek voltak, és a hosszú távú célok elérése helyett a gyors jutalom ösztönzésére irányították tevékenységüket.

A tudósok úgy ítélték meg, hogy a mentális kifáradást a fizikai határok túllépése okozta. Állandó, nagy kognitív kontroll szükséges a hosszú távú célok eléréséhez, amelyhez vezető út a folyamatos verseny okozta kihívások leküzdése.

Ez az egyetlen módja annak, hogy a sportolók fizikailag és szellemileg tudatosan képessé tegyék magukat korlátjaik túllépésére.

Ha ezt az egyéni határértéket túl sokáig figyelmen kívül hagyják, nemcsak a test szenved, hanem a pszichológiai kontroll mechanizmusok is: az érintett sportoló mentális kiégésbe kerül.

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu