Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az edzést is könnyen túlzásba lehet vinni, a túledzettség gyengíti az immunrendszert.

Érdekességek

Az edzést is könnyen túlzásba lehet vinni, a túledzettség gyengíti az immunrendszert.

2021.09.28

Kutatások számoltak be róla, hogy a 90 percnél hosszabb, magas intenzitású testmozgások, legyengítve a szervezetet, közel 72 órára nyitnak utat a kórokozók és vírusok számára, sokkal fogékonyabbá téve a sportolókat rájuk.

Mindez különösen fejben tartandó a hosszú időn át tartó versenyeken résztvevők számára, mint a maraton és triatlon versenyzők, valamint ide sorolhatjuk a sorozat terhelésben lévő bármilyen sportágat űzőket is, akik nem hagynak elég időt a szervezetüknek arra, hogy kipihenje magát és újra töltődjön.

A magas intenzitású edzések során a szervezet időlegesen olyan hormonokat termel, melyek gyengítik az immunrendszert.

A kortizol és az adrenalin, melyek stressz hormonként ismertek, növelik a vérnyomást és a koleszterinszintet és ezzel egyidőben gyengítik az immunrendszert.

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt úgy, hogy közben jó formában is maradjunk:

Nagy terhelést végző atléták számára hasznos lehet a következő útmutató, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a megbetegedés veszélyeinek.

  • Étkezzünk változatosan és kiegyensúlyozottan, immunrendszerünk számára elengedhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok.
  • Kerüljük a hirtelen súlycsökkenést. Az alacsony kalóriájú étrend, a hosszan tartó koplalás és a gyors súlycsökkenés mind rombolják az immunrendszert, főleg, hogyha mellette rendszeresen sportolunk is.
  • Aludjunk eleget. A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás az egészséges életmód elengedhetetlen része, ha nincsen biztosítva, akkor az immunrendszerünk rohamosan gyengül.
  • Kerüljük a túledzettséget és az állandó fáradtságot. Osszuk el megfelelően az edzéseket és a fizikailag megterhelő egyéb tevékenységeket az életünkben. Fontos megismernünk a határainkat és aszerint végezni a fizikailag megterhelő tevékenységeket.

 https://www.bbc.com/news/health-11664660

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6649/can-exercise-reduce-your-risk-of-catching-a-cold/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu