Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgási irányelvek csecsemőknek, kis gyermekeknek és óvodásoknak

Érdekességek

Testmozgási irányelvek csecsemőknek, kis gyermekeknek és óvodásoknak

2023.09.21

A mindennapi fizikai aktivitás kifejezetten fontos a csecsemők, kisgyermekek és óvodások egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez, annak érdekében, hogy a későbbiekben életformájukká váljon a mozgás és egészséges felnőtté váljanak.

Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt

Ebben a korcsoportban bármilyen intenzitású tevékenységet ösztönözni kell, beleértve a könnyű tevékenységet és az energikusabb fizikai aktivitást.

Csecsemők (1 éven aluliak)

A csecsemőket arra kell ösztönözni, hogy amikor éppen nem alszanak mindig aktívak legyenek, különféle módokon, beleértve a kúszást is.
Ha még nem másznak, bátorítsuk őket fizikai aktivitásra úgy, hogy elérje és megfogja a tárgyakat, húzza és tolja testét, mozgassa fejét, és végtagjait a napi rutinok során, valamint felügyelt padlójáték közben.
Igyekezzünk legalább 30 percnyi mozgási időszakot beépíteni rutinjukba a nap folyamán, amikor ébren vannak.
Ha a babák mozogni tudnak, arra kell őket ösztönözni, hogy a lehető legaktívabbak legyenek egy biztonságos és felügyelt játékkörnyezetben.

Kisgyermekek (1-2 éves korig)

A kisgyermekeknek minden nap legalább 180 percig (3 órán keresztül) fizikailag aktívnak kell lenniük. Minél több időt töltenek játékkal, mozgással, annál jobb. Ezt el kell osztani a nap folyamán, beleértve a szabadban való játékot is.
A 180 perc tartalmazhat könnyű tevékenységeket, például felállást, mozgást, gurulást és játékot, valamint energikusabb tevékenységeket, például ugrást, ugrálást, futást.
Az aktív játék, mint a mászóka használata, kerékpározás, vízben való játék, kergetőzés és labdajáték a legjobb módja ennek a korosztálynak a mozgásra.

Óvodások (3-4 éves korig)

Az óvodások naponta legalább 180 percet (3 órát) töltsenek különféle, a nap folyamán elosztott fizikai tevékenységekkel, beleértve az aktív és a szabadtéri játékot is. Minél több, annál jobb. A 180 percnek tartalmaznia kell legalább 60 perc (1 óra) közepes és erőteljes intenzitású fizikai aktivitást.
Az 5 év alatti gyermekeknek nem szabad hosszú ideig inaktívnak lenniük, kivéve persze ha alszanak. A tévé és képernyő nézés, az autóval, busszal vagy vonattal való utazás, vagy a hosszú ideig tartó babakocsiban való tartózkodás nem tesz jót a gyermek egészségének és fejlődésének.

Minden 5 év alatti túlsúlyos gyermek javíthatja egészségi állapotát, ha fizikai tevékenysége megfelel az aktivitási irányelveknek, még akkor is, ha súlya nem változik.

Az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához további fizikailag aktív tevékenységekre és étrendi változtatásokra lehet szükségük.

Tanácsok, ötletek 5 éven aluliak számára, hogy mit tehetünk, amennyiben, gyermekünk, unokánk túlsúlyos.

                                                               Minden mozgás számít. Minél több, annál jobb

Játék kockákkal és egyéb tárgyakkal
Ugrálás
Gyaloglás
Tánc
Úszás
Játszótéri tevékenységek, hintázás
Mászóka, csúszda használata
Aktív játék, mint a bújócska, dobása és elkapása a labdának
Robogó futó bicikli használta
Biciklizés, rollerezés (nem elektromos!)
Szabadtéri tevékenységek
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu