Főoldal / Hírek / Érdekességek / Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

Érdekességek

Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

2014.04.09

A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

A térdízületet tulajdonképpen a combcsont (femur) alsó és a sípcsont (tibia) felső vége (a csontok feji része) alkotja. Mégsem ilyen egyszerű a felépítése, hiszen, ha mindössze ebből a két ízületi felszínből állna, akkor egyetlen lépés megtételére sem lennénk képesek. Az ízület stabilitását és rendeltetésszerű működését különféle képletek biztosítják (pl. szalagok, meniscusok, ínak).

A térdízület szervezetünk leginkább igénybevett ízülete. Naponta átlagosan 1500-szor hajlítjuk be és nyújtjuk ki lábunkat. Ezért alig akad olyan ember, aki ne tapasztalt volna már meg kisebb-nagyobb térdfájdalmat. A legapróbb sérülések is – ha újra és újra bekövetkeznek – komolyabb problémákhoz vezethetnek. Néha a fájdalom oka ártalmatlan és egy-két napon belül meg is szűnik. Gyakran azonban komolyabb probléma áll a háttérben, ami miatt feltétlenül orvoshoz kell fordulni, például, ha erős fájdalmat érez, vagy ha az érintett területen duzzanat, bőrpír jelentkezik, illetve ha térdfájdalma nem szűnik meg néhány napon belül, esetleg időről-időre visszatér, kiújul.

Érdemes tehát odafigyelnünk lábunk legfontosabb ízületére, hogy a lehető legtovább egészségesen és fájdalom nélkül működhessen.

A cikk folytatódik a Webbeteg.hu-n, ide kattintva.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu