Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás, mint terápia hatása a szokásos ellátáshoz képest korai stádiumú térd ízületi gyulladás esetén

Érdekességek

A fizikai aktivitás, mint terápia hatása a szokásos ellátáshoz képest korai stádiumú térd ízületi gyulladás esetén

2023.03.29

A tudományos szakirodalomban egyre nagyobb hangsúlyt kap az ízületi gyulladás tüneteinek minél koraibb azonosítása és kezelésének megkezdése már a betegség korai szakaszában, mivel ez jóval hatékonyabb lehet.

A térd ízületi gyulladás edzésterápiájának hatékonysága már jól megalapozott. A szisztematikus és metaanalízisek a fájdalom és a fizikai funkciók eredményeinek kismértékű vagy közepes javulásáról számoltak be a testmozgás terápiájához képest, összehasonlítva a nem rendszeres testmozgást végzett kontrollokkal. A térd ízületi gyulladás kezelésére vonatkozó legtöbb korábbi kontrollos vizsgálatot egyértelműen diagnosztizált térd ízületi gyulladással rendelkező populációkban végezték, és a tünetek többnyire több évig tartottak.

Ha a krónikus fájdalom már kialakult, és a strukturális ízületi változások és a fogyatékosság már súlyossá váltak, az aktív életmód és a testmozgás megkezdése és fenntartása nehéz lehet.

A nemrégiben Denverben (USA) megtartott „Ízületi gyulladás világ kongresszuson” (OARSI 2023 World Congress) elhangzott előadásban azt vizsgálták, hogy a jelentkező térdfájdalommal járó tünetek időtartama (azaz a tünetek stádiuma) befolyásolta-e a testmozgás hatásának nagyságát a fájdalom és a fizikai funkciók nem edzéssel kapcsolatos kontrolljához képest.

Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akiknél a térdízületi gyulladás tünetei már korábban jelentkeznek – még a fájdalom vagy a csökkent funkcióképesség első évében is – az edzésterápia korai megkezdése alacsonyabb fájdalompontszámmal és valamivel jobb funkcióval jár, mint azoknál, akiknél a tünetek már hosszabb ideje fent álltak.


https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(23)00521-6/fulltext
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu