Főoldal / Hírek / Érdekességek / Tánccal a test és lélek egészségéért

Érdekességek

Tánccal a test és lélek egészségéért

2013.04.26

A test és lélek harmonikus összehangolása nem új keletű felfedezés, hiszen már az őskorban rituálék, dobok, táncok, mozgásformák kötődtek olyan alapvető emberi érzések megéléséhez, mint az öröm, a veszteség, a fájdalom, a hála. A zene, a ritmus ma is szerves része nemcsak egyes törzsek életének, hanem a fejlett társadalmakban élők számára is nélkülözhetetlen: elég csak a szívdobbanásunkra gondolni, hiszen e ritmus élteti testünket.

Az utóbbi években zajlott kutatások tudományosan is igazolták a tényt, miszerint a rendszeres testmozgás a lelki egészségünkre, a szellemi erőlétünkre is pozitívan hat, segít megelőzni és leküzdeni korunk egyik népbetegségét, a depressziót.

Ha testmozgásról, sportról beszélnünk, nem feltétlenül órákig tartó kemény edzésekre kell gondolni, hanem arra a mozgásra, amit mi magunk – akár szakember segítségével – választunk, amiben örömünket leljük, és amely jó esetben mindennapjaink részévé válik.

A tánc ilyen. A tánc az a mozgás, amit csakis élvezettel, élvezetből csinálunk. Miközben végezzük, szinte fel sem tűnik, hogy közben gyógyítja a testünket és pihenteti a lelkünket.

A gyógyító tánc

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia (PDMTT) a Pszichoterápiás Tanács által elfogadott és akkreditált önismereti és terápiás módszer, ami a testtudati gyakorlatokat, a mozgásimprovizációban, táncban rejlő alkotó és gyógyító lehetőségeket összekapcsolja a pszichoanalitikusan orientált csoportterápia eszközeivel.

Egyszerre figyel az egyéni testi-lelki érzések dinamikájára (változásaira, feszültségeire) és a csoportban megszülető testi-lelki érzések változásaira, összefüggéseire (a csoportdinamikára). Többnyire csoportban használatos módszer, de egyéni terápiaként is hatékony lehet.

A PDMTT alapja a testi érzések felszínre hozása, differenciálása, korrekciója, vagyis a testtudati munka. Már 2-3 éves kor alatt, a túlnyomórészt beszéd előtti életkorban kialakul későbbi személyiségünk "magja", az a testi-érzéki hangulat, ritmus, amelyre ráépülnek énünk későbbi rétegei.

A testélményekben rögzült töréseket, szorongásokat, vágyakat nagyon sokszor nehéz a szavak útján elérni. A PDMTT az érzékelés és a mozgás eszközeivel hozzáférhetővé teszi, és lehetőleg korrigálja ezeket az elemi testélményeket. E testélmények alakításával a hozzájuk kötődő öntudatlan érzések, kapcsolati mintázatok is tudatosulhatnak és változhatnak.

A testtudati munkára épül az egyedüli, páros, vagy csoportos mozgásimprovizáció. Az önészlelés, és a kapcsolódások árnyalódása miatt a mozgásimprovizáció igazi alkotássá válik a csoportfolyamat során.

Kiknek javasolt?

  • azoknak, akik úgy érzik, szeretnének testi önmagukkal őszintébb, szabadabb kapcsolatba lépni,
  • akiket érdekel a mozgás, önismeretet és alkotás összekapcsolása, s vállalják az önismereti, illetve terápiás folyamattal járó elköteleződést,
  • akik szenvednek önképük zavarai, vagy kapcsolati elakadásaik miatt.

A szakemberek véleménye szerint, ez a módszer hatékony lehet pszichózisok, személyiségzavarok, neurózisok, különböző pszichoszomatikus problémák gyógyításában is.

Forrás:
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu