Főoldal / Hírek / Érdekességek / A tánc egy élet elixír

Érdekességek

A tánc egy élet elixír

2022.12.18

A tánc nagyon jót tesz a testnek és a léleknek, vagyis növeli a fittséget és ezáltal javítja az életminőséget, a tánc tehát nemcsak örömet okoz, de számos más előnyei is vannak.

Az alkimisták különleges gyógyító hatású készítményeket „csodaszereket” készítettek, amitől az élet meghosszabbítását remélték. A címben szereplő kitétel, vagyis, hogy a tánc egy élet elixír nem túlzó, hiszen aki szereti a táncot és ezt gyakran meg is teszi, szintén remélheti, hogy meghosszabbíthatja az egészségben megélt évei számát.

Aki a zene ritmusára mozog, az nemcsak fizikai erőnlétét erősíti ezáltal, hanem pszichéjét is.

A tánc rendkívül egészséges, serkenti az anyagcserét, edzi a szívizmot és általában hosszú távon növeli az izomerőt és az immunrendszert. Azonban a fizikális hatások mellett a lelki jólétet is elősegíti. 

  • Például az amatőr táncosok arról számolnak be, hogy boldognak, eufórikusnak, de ugyanakkor nyugodtnak érzik magukat a tánc után. A hangulatjavító hatás valószínűleg annak tudható be, hogy tánc közben egyre inkább felszabadulnak bizonyos hírvivő anyagok, mint például az oxitocin és a boldogsághormonok, miközben a stresszhormon kortizol szintje csökken.

A tánc olyan, mint agyunk számára a DROG, és ezekhez az anyagokhoz hasonlóan aktiválja az agy jutalmazási rendszereként ismert területeit, ezenkívül formálja az alakot, növeli a fittséget és még szórakoztató is: a tánc egészségessé, boldoggá, sőt intelligenssé tesz. 

Sokan úgy tartják, hogy a tánc az egyenes járás mellékterméke, és még az emberi génekben is benne van. 

  • Erre bizonyítékot találtak egy újszülöttekkel végzett vizsgálatban, akiknek amszterdami tudósok folyamatosan ritmusú hangokat játszottak le, miközben többször is kihagytak egy-két ütemet. A megfigyelések során figyelték az agyhullámokat, amelyek egyértelműen azt mutatták, hogy a babák nagyon várják a következő ütemet.

Miért egészséges a tánc?

A tánc a memória- és mozgástréning optimális kombinációja az agy számára, hiszen egyszerre kell több feladatot kezelnie, a zenére végeztt mozgás és a térben való tájékozódás, a partnerrel vagy csoporttal való egyeztetés folyamatosan dolgoztatja az agyunkat, de szinte minden szervünket is.

Mi történik az agyban tánc közben?

A tánc ötvözi a mozgást, az érintést és a zenét, és így edzi az agyat is: ugyanis a sok lépés és fordulat magas szintű koncentrációt és koordinációt igényel, sőt tánc közben a szervezetünk boldogsághormonokat szabadít fel, dopamint és endorfint. 

A tánc elősegítik a térbeli megértést és a koncentrációt.

  • Amerikai kutatók azt találták, hogy a sokat táncoló tinédzserek jobban teljesítenek a matematikai feladatokban, és térérzékelésük is jobb lett. 
  • A Bochumi Egyetem tudósai azt is felfedezték, hogy a táncosok nemcsak boldogabbak, hanem érzékenyebbek és mozgékonyabbak is, és jobban tudnak koncentrálni.

A táncnak tehát komoly gyógyító ereje van:

  • Parkinsonos betegeken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a remegés csillapítható táncterápia segítségével. A tánc elősegíti idős korban az új idegsejtek kialakulását és körülbelül 20 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. 
  • Krónikus fájdalom esetén a tánc ellazítja az izmokat, oldja a feszültséget. A tánc a kortizol hormon szintjét is csökkenti a vérben, amely révén ez mentesíti a szervezetet a stressztől.

A tánc fiatalít: összefonódik a koncentráció, a koordináció, a mozgás, szórakoztató és preventív hatása és egyben kiváló szórakozás is? 

A tánc javítja a koncentrációt

Egy nap mosolygás nélkül elpazarolt nap” ez volt Charlie Chaplin brit komikus és rendező egyik sokat emlegetett mondása, amennyiben ezt ráhúzzuk a tánc hatására, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy „Egy kis tánc minden nap megelőzi a betegségeket”

A tánc segít az izomépítésben, sőt a tánc megmenti a társas kapcsolatokat is.

A tánc sokkal több ugyanis, mint pusztán mozgás, a tánc a párkapcsolatnak is jót tesz, mert "a szerelem a lábakon keresztül is kifejezhető, hiszen az agy egy idő után szinkronban működik partnerünkkel tánc közben"

A szinkronizált táncmozgás elősegíti az empátiát, növeli az összetartozás érzését: az emberek jobban szeretik egymást, ha együtt táncolnak.

A tánc oldja a stresszt – még akkor is, ha nem párban táncol, a tánc növeli az önbizalmat, sőt a tánc összekapcsolja és legyőzi a nyelvi akadályokat, hiszen nem ahhoz érteni a másik nyelvét, hogy egy jót táncoljunk.

Sokak szerint a tánc benne van a génjeinkben. A tánc sokkal régebbi, mint az emberi kultúrák írott feljegyzései. 

  • Az idegtudós vizsgálatai alapján az újszülöttek agyában már teljesen kifejlődött az az impulzus, hogy tánccal kövesse a ritmust. Még a babák is megrázzák a karjukat és a lábukat, ha hallják a ritmus. 

A tánc tehát egy olyan egyetemes cselekvés, amely még a NYELVI és KULTURÁLIS akadályokat is legyőzi, és felragyogtatja a köztünk lévő lelki kapcsolatot. A tánccal kifejezhetjük az örömöt, de a szomorúságot is.

 

Szerkesztői megjegyzés: A tánc mozgás, a mozgás egyenlő egészség, tehát a

Tánc=Egészség
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu