Főoldal / Hírek / Érdekességek / Utálja a testmozgást? Javasoljuk, hogy vegye elő a tánccipőt. Túlsúlyos vagy vannak ismerősei, akik ilyen gondokkal küzdenek, Javasoljuk, hogy vegyék ők is elő a tánccipőjüket, nincs tánccipőjük, hát vegyenek egyet.

Érdekességek

Utálja a testmozgást? Javasoljuk, hogy vegye elő a tánccipőt. Túlsúlyos vagy vannak ismerősei, akik ilyen gondokkal küzdenek, Javasoljuk, hogy vegyék ők is elő a tánccipőjüket, nincs tánccipőjük, hát vegyenek egyet.

2024.04.18

Az egyik legújabb meta-analízise szerint a tánc hatékony zsírvesztési eszköz lehet a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára. Azok, akik rendszeresen táncoltak, körülbelül négy kilóval többet fogytak – köztük három és fél kiló zsírt adtak le –, mint azok, akik nem táncoltak. SŐT! egy plusz centit is leadtak a derékkörfogatukból.

Azok a résztvevők, akik legalább 3 hónapon keresztül hetente háromszor táncoltak, élvezték leginkább ennek a mozgásformának minden előnyét. És minél többször és többfajta táncot próbáltak ki és minél intenzívebben csinálták, annál jobbak lettek a testösszetételre vonatkozó eredmények is.

A tanulmány olyan korábbi kutatásokra épül, amelyek szerint a tánc előnyös lehet a fogyás és az általános egészség szempontjából. Egy 2017-es metaanalízis szerint a tánc jelentősen javította a testösszetételt, a vér biomarkereit és a mozgásszervi funkciókat egyaránt. Más kutatások összefüggésbe hozták a táncot a kognitív funkciók, a mentális egészség és az életminőség javulásával.

Mitől különleges a tánc?  Egyszerű a válasz, ez egy teljes testet átfogó edzésformának tekinthető, amelyet könnyebben lehet végezni, mint sok más gyakorlatot és a tánc élvezete kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából: A tánc egyfajta fizikai tevékenység, amely egyesíti a szórakozást és a társasági életet, veleszületett előnyökkel rendelkezik a testmozgás iránti motiváció elősegítésében.

A legjobb gyakorlat az, amit minden nap szívesen végzünk, a táncot kedvelő betegek számára a tánc lehet az a dolog – vagy legalább egy edzés, amely kiegészíthetik a gyógyszereket.

Fogjuk fel hobbinak, és ne edzésnek, ez a tevékenység néha boldog emlékeket idézhet fel a fiatalabb éveinkből és talán olyan hobbivá válhat, amelyek sokan már lemondtak, mert túl öregnek gondolták magukat. akik korábban sportoltak vagy táncoltak, akkor ez mindenképpen a legideálisabb megoldás lehet. Egy táncos aerobik óra vagy a Zumba révén könnyen visszanyerhetjük fiatalkori rugalmasságunkat.

Csoportos tevékenység révén a társas kapcsolatokat elősegítő bármilyen egyéb beavatkozás előtt várhatóan növeli az adherenciát, vagyis az egyének együttműködésit, például egy egészségügyi szakemberrel. A csoportos tevékenység motivál, és kapcsolatot teremt a résztvevők között, ami azt jelenti, hogy már nem érzi valaki egyedül magát.

A tánc segít megtalálni az egyedi, testhezálló mozgásformát, vannak olyanok, akik kardió táncórákat vesznek, vannak, akik sortáncot tanulnak, mások pedig rúdtáncot vagy saroktáncot járnak, hisz ettől válik igazán szórakoztatóvá és van egy, hogy a tánc nem tűnik edzésnek, hanem sokkal inkább egy vidám mozgásos cselekvés.

Bátorítsa mindenki azokat, akik "nem tudnak táncolni", hisz nincs szükség díszes koreográfiára vagy egy primabalerina kecsességére, egyszerűen mozogjon mindenki kedvére a zene segítségével, hiszen, amint elkezd valaki fizikai tevékenységet végezni, javul az egészsége, csökken a megbetegedések kockázata és nem elhanyagolható módon, de javul a mozgása. Az sem akadály, ha valakinek mozgáskorlátozottsága vagy alsótest fájdalma van, hiszen akkor is tud táncolni, csak ilyenkor a mozdulatok azon részét végezze, amit tud, hiszen pont ez az előnye a táncnak, hogy magában foglalja a felső és az alsó testrész mozgatását és sok táncos tevékenység könnyen elvégezhető akár egy széken.

Vonja be mindenki lehetőség szerint az egész családot, hiszen egy partner támogatása segíthet például a betegeknek, hogy ne hagyják idő előtt abba, sőt a tánc is segíthet, mint egy párterápiás módszer.

A tánc minden életkorban űzhető, legyen az gyermek vagy nagyszülő, azonban ez utóbbi esetben senki se feledje a bemelegítést, hiszen a kor előrehaladtával elveszítjük a rugalmasságunkat, úgyhogy lazítsunk és végezzünk néhány perc könnyed kardiót – ugrálás, kocogás vagy gyors séta – a nyújtás előtt. Megoldás lehet az is, ha hallgatunk egy lassú dalt, és kezdjünk el enyhén ugrálni az ütemre, vagy lépegessünk ide-oda.

Amennyiben mozgásról van szó, sokan hivatkoznak arra, hogy nincs rá idő, azoknak üzenjük, hogy ez nem kifogás, hiszen napi néhány 10 perces tánc vagy a nap folyamán végzett rövid mozgássorozatok. Ha naponta hatszor 10 percet gyakoroltunk, az már valójában nagyobb egészségügyi előnyökkel jár, mint akár 60 perces folyamatos testmozgás, hisz a sok rövidebb mozgásszakasz segít leküzdeni a hosszan tartó ülés negatív hatásait, így is növelve a véráramlást és az izmok kihasználtságát.

Aki túlsúlyos, az figyeljen hisz sokuknak túlméretezett elvárásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyi súlyt veszítenek majd, amikor elkezdenek egy új edzéstervet. A tánc révén körülbelül 300 kalóriát égetünk el óránként, tehát nagyjából 12 óra kell ahhoz, hogy leadjunk egy kiló testtömeget, de az időbeli következetesség a kulcs. A cél, hogy mindenki hangsúlyozza magának, hogy a testmozgásnak mennyi egészségügyi előnyei van, miközben fenntartja a reális elvárásokat a fogyással kapcsolatban, összpontosítson kevesebbet a testsúlyára, és emelje ki a a tánc többi előnyét: növeli az erőt, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, segíthet optimalizálni a vérnyomást és más szív-egészségügyi markereket és nem utolsó sorban szórakoztató.

https://www.medscape.com/viewarticle/do-your-patients-hate-exercise-suggest-they-do-this-instead-2024a100022t?ecd=mkm_ret_240423_mscpmrk-OUS_InFocus_etid6453616&uac=456374PZ&impID=6453616
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu