Főoldal / Hírek / Érdekességek / A maradék három javaslat a hétből a szív egészségének megőrzése érdekében (III.)

Érdekességek

A maradék három javaslat a hétből a szív egészségének megőrzése érdekében (III.)

2023.10.19

A maradék három javaslat a hétből a szív egészségének megőrzése érdekében (III.)

Az ötödik tanács:

Vigyázzunk a vérnyomásunkra!

A magas vérnyomás egy alattomos és trükkös dolog, mert eleinte nem érezzük, hogy magasabb értékkel rendelkezünk, nem hiába mondják sokan, hogy "néma gyilkos". Ha azonban a magas vérnyomást nem észleljük és így nem is kezeltetjük, akkor jelentősen megnő a szívroham, a szélütés vagy a vesekárosodás kockázata.

Ezért elengedhetetlen a vérnyomás rendszeres mérése: az iskoláskorban a gyermekorvosnál, majd később a munkavállalás előtti munkahelyi vagy a háziorvosi, nőgyógyászati rutinvizsgálatok vagy egyéb szűrések keretében.

Az orvosok akkor beszélnek magas vérnyomásról, ha az orvosi rendelőben különböző napokon végzett különböző felkar mérések 140/90 Hgmm-es vagy magasabb értékeket mutatnak. Az otthoni önméréseknél a felső határ 135/85 Hgmm. Az orvosnál, a praxisban a vérnyomásértékek valamivel magasabbak lehetnek, mert a betegek általában kissé idegesek a méréskor („fehérköpeny-hipertónia”). Annak megállapításához, hogy fennáll-e az emelkedett vérnyomás, gondos mérés szükséges. Az értékeket érdemes feljegyezni, hogy dokumentálható legyen az évek során annak emelkedése, változása.

A hatodik javaslat:

Figyeljünk oda, tartsuk szemmel koleszterinszintünket!

A vér emelkedett koleszterinszintje a szívinfarktus és a szélütés, valamint a lábak keringési problémáinak fontos kockázati tényezője. A magas LDL-koleszterinszint érrendszeri elváltozásokat okoz a szív artériáiban (arterioszklerózis), az agyi artériákban, a lábak artériáiban, és ezek következtében úgynevezett plakkok képződnek ezeken a kritikus érszakaszokban. A vizsgálatok kimutatták, hogy a megemelkedett koleszterinszint gyógyszeres kezeléssel történő csökkentése pozitív hatással van a betegség lefolyására. A szívinfarktus megelőzésében segít a koleszterinszint mérése, ismerete és már 35 éves kortól ajánlott évente legalább egyszer, a háziorvossal végzett rendszeres állapotfelmérés során ellenőriztetni ezt a paramétert.

A vérben mért LDL-koleszterinszint mellett egyéb lehetséges kockázati tényezők is fontosak lehetnek még a kezelési javaslatok meghozatalához.

És a végső hetedik tipp, javaslat:

Gondoskodjunk arról, hogy a mindennapokban legyen elegendő idő, és tevékenység a kikapcsolódásra, az úgynevezett „én idő”-re.

Stressz a munkahelyen, a családban, a párkapcsolatban és még a szabadidődben is sok problémát okozhat, még ha kezdetben ezt nem is vesszük komolyan. Nem egyedül a stressz a probléma és okozhat rossz közérzetet, hanem a kikapcsolódás hiánya. Stressz esetén a szervezet nagyon jól felkészül az akut problémahelyzetre: stresszhormonok szabadulnak fel, megemelkedik a vércukorszint, fokozódik az inzulinfelszabadulás, gyorsabban ver a szív és megemelkedik a vérnyomás. Ha azonban a stressz továbbra is fennáll, ezek a folyamatok nem állnak le, és a szervezet folyamatosan nyomás alatt van. Ez károsítja az egész testet. Ennek eredménye lehet a szervezet gyulladásos reakciója, legrosszabb esetben a cukorbetegség, szélütés, az érelmeszesedés és a szívinfarktus vagy szívritmuszavar kialakulása.

Ügyeljünk a stressz és a relaxáció közötti egyensúlyra. Hozz létre a béke szigeteit, amelyek élettel töltenek el.

Sokat segíthetnek az olyan tevékenységek, amelyek elfeledtetik a stresszt, mint a zenélés, zenehallgatás, az olvasás, a festés, a tánc, a főzés a barátokkal, játék a gyerekekkel, csatlakozás egy társasághoz, egy klubhoz és koncertekre vagy sportesemények járni. A relaxációs technikák is nagyon hasznosak lehetnek: progresszív izomlazítás, autógén tréning, légzőgyakorlatok, jóga, Qigong vagy Tai Chi.

Szerkesztői megjegyzés: Az életmódbeli változások általában magukban hordozzák a régi, megszokott struktúrák lebontását saját életünkben, ami nem egy egyszerű feladat., ezért ajánlatos hasznos fix rögzítési pontokat felállítani a lakókörnyezetben, a klubban, a rendszeres futó-, gyalogló- vagy kardióedző csoportban. Sokat segíthet a gyakori közös főzés, beszélgetés, program a családdal vagy a barátokkal. (vége)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu