Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szklerózis multiplex gyógyítása mozgással

Érdekességek

Szklerózis multiplex gyógyítása mozgással

2018.01.23

A szklerózis multiplex egy olyan krónikus betegség, amely általában fokozatos, progresszív fogyatékosságot eredményez. A betegség gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és általában 20-40 éves kor között alakul ki.

A szklerosis multiplexben a szervezet autoimmun folyamatok - a szervezet védekező mechanizmusának apró kisiklásai miatt kialakuló - következtében ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely (az idegrostokat szigetelő, zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag) ellen. Ennek eredményeként alakul ki a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet. A folyamat eredményeként hegesedés (szklerosis) alakul ki több területen (multiplex). Idővel ez a károsodás lelassítja, vagy megakadályozza az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület és így az információk továbbítódását.

Az idegrendszer különböző területein a hegek vagy plakkok által okozott ismétlődő neurológiai hiányosságok lesznek jellemzőek. Idővel a tünetek a test különböző részeire is kiterjednek. Az egyéni hiányosságok nagyon eltérő módon nyilvánulhatnak meg, de gyakori tünetek a parézis, a zavartság érzése, az ataxia, az autonóm funkciók elvesztése, a gyengeség és a fáradtság. Az egyes páciensek tünetei attól függően különböznek, hogy a plakkok hol helyezkednek el, ezért a bizonyítékokon alapuló vizsgálatokat nehéz elvégezni.

Egy 2013-as 54 tanulmányt elemző, ezen betegségekben szenvedő betegeken végzett tudományos munkában kiemelték, hogy a hetente kétszer végzett mérsékelt intenzitású edzés növeli az aerob kapacitást és az izomerőt. Továbbá a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő enyhe vagy közepes fokú fogyatékossággal rendelkező betegeknél a fizikai aktivitás hatékonyan javítja az aerob kapacitást és az izomzatot, valamint a mozgás jótékony hatással van a fáradtságra és az életminőségre. A testmozgás potenciálisan pozitív hatással lehet a szklerózis multiplex kórtanára, és ezáltal lelassíthatja a betegség lefolyását a pácienseknél.

2012-től elvégzett 16 vizsgálat alapján a szerzők bizonyítékot találták az izomerő növekedés következtében bekövetkező ellenálló képesség változásának jótékony hatásáról. A funkcionális kapacitás, az egyensúly, a fáradtság, életminőség és hangulat tekintetében a bizonyítékok kevésbé erősek, de összességében pozitív tendenciáról beszélhetünk. Az izmok morfológiai változásai, a neurális adaptációk és a citokinek (olyan jelző molekulák, amelyek a sejtek kommunikációban bírnak lapvető funkcióval) szerepe is lehet a jótékony hatások hátterében, de egyelőre az ilyen szempontokat vizsgáló tanulmányok kevésbé meggyőzőek.

Egy 22 tanulmányt elemző 2009-es meta analízisben közel 600 szklerózisos beteg vett részt, ezekben a kutatásokban a rendszeres testmozgásnak a betegek gyaloglóképességre gyakorolt hatását vizsgálták. A meta analízis szerint a fizikai edzésnek pozitív hatása van a betegek életminőségére. Egy másik randomizált (véletlenszerű) kontrollos vizsgálat a progresszív erő képzés hatásait értékelte, mely szerint 12 hét után egyértelmű hatást gyakorolt az erőre és javult a depressziós pontszám, a fáradtság tünete és az életminőség is.

Az aerob testmozgás fontosságát véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatban határozták meg, amelyben 54 szklerózis multiplexes beteg vett részt. A vizsgálati személyeket kontroll csoportba, illetve tréning programon résztvevő csoportba osztották. Az edzésprogramban résztvevők kar-, láb- és kerékpár ergométert használtak 15 héten keresztül. A vizsgálat befejeztével az edző csoportban nőtt a maximális oxigénfelvétel, javult a láb- és kar-izom ereje, és a húgyhólyag működése, valamint alacsonyabb volt a depresszió és fáradtság jelentkezése és javult a lipidprofil (Amely olyan laboratóriumi vizsgálatok csoportja, amelyekkel a szervezet zsírháztartását, annak egyes komponenseit lehet vizsgálni) is.

Egy másik randomizált kontrollvizsgálatban, amelyben 18 szklerózisos beteg vett részt, megállapították, hogy a 6 hónapos fizikai edzés fokozta a mozgékonyságot, de csak mérsékelt hatást gyakorolt a gyaloglóképességre. További vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy a be és kilégzésben résztvevő izmok esetében három hónapos edzését követően növelni lehet az izmok erejét. Egy 23 vizsgálatot elemző 2001-es tanulmány szerint az ergoterápiával összekötött fizioterápia növeli az izomerőt, a mozgékonyságot, a fizikai jólétet, és javítja a hétköznapi feladatok elvégzését is, úgy mint az öltözködés és a tisztálkodás. A 2014-es metaanalízis szerint a testedzés csökkenti a depressziós tüneteket.

A háttérben ezen lehetséges mechanizmusok fordulhatnak elő:

 A neurológiai hiányok parezishez, majd korlátozott motoros funkcióhoz vezetnek. Ez viszont akadályozza a fizikai aktivitás lehetőségét, amely állapotromláshoz vezet. Az alacsony izomerő és a rossz fizikai állapot hozzájárulhat a fáradtsághoz, míg az izomfáradtság nem kapcsolódik a metabolikus állapotok megváltozásához a szklerosis multiplexben szenvedő betegeknél. A tréningprogram célja az izom erejének, koordinációjának és edzettségének helyreállítása. A képzési programnak egyedinek kell lennie és a beteg állapotától függően kell a gyakorlatokat megválasztani. Kezdetben a programot felügyelni kell, a korai stádiumban ajánlott a kondíció és izomzat fejlesztése. Az ergoterápia fontos a betegség minden szakaszában. Sok beteg a tünetek súlyosbodását tapasztalja a program kezdetén, ez azonban sokszor csak átmeneti jelenség, ezért nem jelent semmilyen "veszélyt", ezért a beteget ösztönözni kell a program folytatására. Mivel számos beteg szenved a hőmérséklet-érzékenységtől fontos ennek állandóságának bíztosítása.

Nincs általános ellenjavallat. A leginkább ajánlott a szív-tüdőrendszer edzése.

Szakony Szilvia, Testnevelési Egyetem

Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic

diseases című cikk, valamint http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/291/a-sclerosis-multiplex alapján.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu