Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szívinfarktus veszély! A szabadnapok veszélyesebbek a sportrendezvényeknél

Érdekességek

Szívinfarktus veszély! A szabadnapok veszélyesebbek a sportrendezvényeknél

2019.08.05

Az érzelmi vagy testi stressz az egyik rizikó faktor lehet az szív-infarktus kialakulása szempontjából. Egy világbajnokság vagy olimpia intenzív végig szurkolása megemelheti a vérnyomást és veszélyesmértékű adrenalin felszabadulással járhat, de érdekes módon, a semmittevéssel járó, pihenőnapok is elő tudják idézni stresszt.

Svéd kutatók annak az előfordulását vizsgálták, hogy milyen gyakran jelentkezik a szívinfarktus egy sportesemény nézése közben és/vagy egy átlagos szünnap alatt. 1998 és 2013 között 28 304 szívinfarktust szenvedett beteg adatait rögzítették. A szünnapok előtti és utáni két hetet vették figyelembe, míg a sporteseményeknél ugyanez volt az időintervallum azzal a kitétellel, hogy a nagy sportesemények éveiben nem rögzítettek adatokat.

A legnagyobb rizikó a szívinfarktus kialakulásában a karácsony és újév közötti időszak volt, amikoris közel 20%-al volt nagyobb a betegség kialakulásának lehetősége, de meglepő módon ezután a nyárközepi szünet következett 12%-al.

A húsvét és a szilveszter voltak legkevésbé veszélyesek. Az idősebb cukorbetegek és koronáriás szívbetegek voltak jobbak kitéve az ilyen külső hatásoknak.

A korai órák és a hétfők is kockázati tényezők voltak.

A vizsgálatot végzők megfigyelései alapján elmondható viszont, hogy a sportesemények idején az aktív szurkolás nem volt szoros összefüggésben a szívinfarktus kialakulására a svéd kutatók vizsgálatában!

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu