Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szívelégtelenségben szenvedők fizikai aktivitása

Érdekességek

Szívelégtelenségben szenvedők fizikai aktivitása

2018.05.30

A szívelégtelenek objektív fizikai aktivitásának vizsgálatáról kevés tudományos vizsgálat számol be. A tudományosan alátámasztott javasolt aktivitás időtartama heti 150 perc az MVPA (a mozgás intenzitásának jellemzője a közepes, intenzív és erős intenzitású aktivitás összessége) tartományban, vagyis annál aktívabbak vagyunk, minél több időt töltünk ebben a tartományban. Egy 2018-as publikációban 18 hónapon át tartó programról számolnak be, mely során szívelégteleneknek szóló speciális edzéstervet és rezisztencia-edzést vizsgáltak annak érdekében, hogy a sport jelentőségét kiemeljék ilyen kardiovaszkuláris problémák esetén is.

A szívelégtelenséggel diagnosztizált betegeket két amerikai egészségügyi intézményből válogatták, akiket korábban orvosi szakvélemény szerint „C” stádiumú szívelégtelenséggel diagnosztizáltak, vagyis szívultrahanggal is alátámasztották a diagnózist.  Összesen 182 vizsgálati személy energiafelhasználását és aktivitási szintjét mérték hét napon keresztül GT3X típusú aktivitásmérővel. További méréseket végeztek az egészséggel kapcsolatban a fizikai aktivitási szintek összehasonlíthatóságával összefüggésben.

Az eredményekből kiderült, hogy MVPA tartományban a betegek 10,2 ± 10,5 percet töltöttek minden nap, vagyis heti 70-80 percet. Az energiafelhasználás értéke naponta 304 ± 173 kcal volt a szívelégtelenséggel diagnosztizált pácienseknél.

A vizsgálat eredményéből kiderül, hogy a kaukázusi férfiak és a jobb fizikai állapotban lévő páciensek magasabb aktivitási szintet teljesítettek.

Fontos tanulsága volt tehát a kutatásnak az a megállapítás, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek nem teljesítik a heti 150 perces MVPA értékeket hetente.

 

insights.ovid.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu