Főoldal / Hírek / Érdekességek / A pulzusszám és vérnyomás értékének alakulása felnőtt férfiakon és nőkön edzés és szexuális aktivitás közben

Érdekességek

A pulzusszám és vérnyomás értékének alakulása felnőtt férfiakon és nőkön edzés és szexuális aktivitás közben

2020.11.27

Az egyik legrangosabb amerikai orvosi szaklapban (The American Journal of Cardiology) jelent meg egy tanulmány, amely a fizikai aktivitás és a szexuális tevékenység közbeni pulzusszám és a vérnyomás értékek alakulását vizsgálta középkorú felnőtteken.

A vizsgálat célja volt, hogy értékelje a pulzusszám és a vérnyomás értékek alakulását a szexuális aktivitás, és a futópadon végzett edzés alatt felnőtt férfiak és nők körében. A vizsgálatokban tizenkilenc férfi, akiknek átlag életkoruk 55 +/- 8 év és 13 nő vett részt, akiknek átlag életkoruk 51 +/-7 év volt.

A vizsgálati protokoll alapján két felmérést végeztek, az egyik egy maximális un. Bruce protokoll szerinti futópad terhelésből, míg a másik egy otthoni, ellenőrzött körülmények közötti szexuális tevékenységből állt, miközben un. non-invazív (beavatkozás nélküli pulzus és vérnyomás automatákkal) módon mérték a pulzusszámot és vérnyomást. Az átlagos, a futópadon végzett tevékenység során mért teljesítmény kisebb mértékű volt, mint a férfiak és nők szexuális aktivitásának átlagos ideje.

A férfiak, átlagos maximális pulzusszáma és szisztolés vérnyomás értéke, illetve a kettő szorzata a szexuális aktivitás során 72%, 80%, és 57%-kal csökkent a futópadon mért maximális értékhez képest. A nők esetében ugyanezen értékek nagyobb mértékben csökkentek (64%, 75%, és 48%) a szexuális aktivitás során.

 Az életkor fordítottan korrelált a futópadon végzett futás időtartamával (9 másodperces csökkenést figyeltek meg az életkor növekedésével évenként), ezzel szemben a szexuális aktivitás időtartama 1 perccel volt rövidebb az évek előrehaladtával.

A futópadon végzett edzésének időtartama alapján a szexuális aktivitás időtartamát is előre lehetett vetíteni.

Minden egy perccel hosszabb fizikai teljesítmény növekedés a futószalagon 2,3 perces szexuális aktivitás időtartam növekedéssel járt.

Napjainkban egyre több férfi és nő él fizikai szempontból aktív életet, amely magában foglalja a szexuális aktivitást is. Azonban eddig kevés információ állt rendelkezésre az idősebb egyének szexuális aktivitásának mértékéről és ennek az általános fizikai teljesítménnyel való kapcsolatáról.

A vizsgálat célja volt, hogy felmérje a szív munkájának mennyiségét (pulzusszám, vérnyomás) a szexuális aktivitás során, ennek érdekében mérték a pulzusszámot és a vérnyomás értékeket és ezeket hasonlították össze felnőtt férfiak és nők többlépcsős maximális futópadon végzett teljesítményével.

Összefoglalva, a szexuális aktivitás szerényebb fizikai stresszel járt, mint a futópadon végzett fizikai aktivitás idejének alakulása. A Bruce protokoll alapján a férfiak átlagosan a II. szakaszig, addig a nők a standard többlépcsős Bruce futópad protokoll I. szakaszáig jutottak.

Szerkesztői megjegyzés: A felmérés és a tanulmányban közöltek alapján tehát a fizikai edzettség növelése nem csak az egészségünkre van jó hatással, hanem a szexuális teljesítményt is nagy mértékben javíthatja!

https://europepmc.org/article/med/18082530
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu