Főoldal / Hírek / Érdekességek / A pszicho-szociális stressz lassítja a törések gyógyulását a béta-blokkolók segíthetnek

Érdekességek

A pszicho-szociális stressz lassítja a törések gyógyulását a béta-blokkolók segíthetnek

2019.09.21

A jövőben vajon béta blokkolót kapnak azok a betegek, akik poszttraumás stresszt szenvedtek, hogy gyorsuljon a törések gyógyulása? Az Ulm-i és a San Francisco-i Egyetem kutatói szerint ez a gyógyítási mód hatásos lehet. Olyan egereknek, akik pszicho-szociális stressznek voltak kitéve propranolol hatóanyagú gyógyszert adagoltak, amely nem szelektív kompetitív β-adrenoceptor antagonista és amely valóban segítette a csontok gyógyulását. A pszicho-szociális kockázat egyébként azon negatív társadalmi hatások eredménye, amelyek következtében lelki eredetű betegségek alakulhatnak ki.

Először a stressz, aztán a puha csontok

A vizsgálat alapja az a megfigyelés volt, hogy azok a páciensek, akik átestek poszttraumás stresszen, fogékonyabbak a krónikus gyulladásos betegségekre és a további törésekre. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mely élettani folyamatok miatt alakul ez így. Ezért hím egeret helyeztek egy ketrecbe 19 napon át, köztük voltak erősen agresszív állatok is. A kutatásnak ezt a módját angolul „chronic subordinate colony housing (CSC)“– nak nevezik, mely bevett módja a poszttraumás stresszen átesett egerek vizsgálatának.  A törések után az immunválaszban lehetett rendellenességeket észrevenni a CSC egereknél. A csontvelőben felesleges neutrofil granulociták képződtek, amelyek a friss törés helyének hematómájába vándoroltak. Ráadásul a porcból csonttá történő átalakulás is zavart szenvedett. Később a CSC-s egerek csontjai csökkentett hajlítási merevséggel rendelkeztek, az újjáépült csont sem érte el azt a keménységi szintet, amit kellett volna, amely az állatokra egyébként jellemző.

Propanollal a felépülés útján

Az Ulm-i és Kaliforniai (San Francisco) Egyetemek kutatói rájöttek arra, hogy a folyamatokért a ß-adrenoreceptorok felelősek, melyek az adrenalinon keresztül aktiválódnak. Az emberekben a propranolol a szabályozó, amely igen hatékonynak bizonyult. Ebben a tanulmányban leírtak alapján a béta-blokkoló segítette az egerek mielőbbi gyógyulását.

Azok az egerek, akik a combcsont oszteotómiája (minden műtét, amely elvágja és átalakítja a csontjait) előtt propranalolt kaptak, a tartási körülményeik ellenére jelentős javulást mutattak az immunreakciókban a törési pontokon. A neutrofil granulociták száma elérte a normális szintet, később a törések sértetlenre gyógyultak.

Most már csak az a kérdés, hogy a poszttraumás stresszen átesett emberekre ez a kutatási eredmény mennyire vonatkoztatható?

A felépülést befolyásolja a jó immunrendszer, amely működése a lelkiállapottól is függ. A megfelelő lelkiállapothoz a mozgás biztosan hozzásegít, ezért a komoly sérülések után is szakember segítségével kezdjünk újra mozogni.

Ebből a tanulmányból is egyértelműen kiderül, hogy nagyon kevés olyan betegség, sérülés van, amikor a mozgás nem tud segítségünkre lenni a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Tanulság: rendszeres mozgás, fizikai aktivitás mindig és mindenkor, amikor csak lehetséges.

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu