Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai stressz okozta törés kockázatának figyelmeztető jelei, amelyről minden nőnek tudnia kell

Érdekességek

A fizikai stressz okozta törés kockázatának figyelmeztető jelei, amelyről minden nőnek tudnia kell

2023.01.04

Kulcsfontosságú kockázati tényezők, amelyek előre jelzik a lehetséges csontsérülést nőknél.

Ha valaki nem eszik eleget, mind minőségi, mind mennyiségi szempontból, annak érdekében, hogy támogassa az edzés által kiváltott negatív tényezőket, számos egészségügyi problémát fog tapasztalni, például meggyengülhetnek a csontok, amelyek viszont később hajlamossá válhatnak az un. stressztörésekre.

Ezt minden futó tudja – legalábbis elméletben. De nagyon nehéz meggyőzni a motivált futókat arról, hogy direkt ok-okozati összefüggés van az elegendő és megfelelő étkezés az edzésük sikere és egészségük megőrzése között.

Az amerikai sportorvosi folyóiratban (’American Journal of Sports Medicine’) megjelent tanulmány hasznos útravalóként szolgálhat.

A tanulmány szerzői a Stanford Egyetem (USA) 323 női sportolóját követte nyomon, akik 16 különböző sportágban tevékenykedtek, közülük 47 sífutók voltak.

A vizsgálati személyeket kérdőív és csontsűrűség-vizsgálatok segítségével alacsony, közepes vagy magas kockázatúnak értékelték az un "sportolói triász=női sportoló hármas" összetevői alapján, amely a rendezetlen étkezésből fakadó alacsony energiafelvételt, menstruációs diszfunkciót és alacsony csont ásványianyag sűrűséget jelent, ami akár életveszélyes következménnyel is járhat.

Az adatok értékelése után vizsgálták a női sportolóknál kialakult stressz-csontsérüléseket, ami a kezdeti "stresszreakcióktól" a stressztörésekig és - a legrosszabb esetekben - a teljes csonttörésekig terjedt.

A sífutók körülbelül felét (47-ből 24-et) alacsony kockázatúnak minősítettek, közülük három esetben találtak csontstressz-sérülést (13%), tizenhatnak volt mérsékelt kockázata, akik esetében nyolc esetben figyeltek meg különböző csontsérüléseket, vagyis körülbelül négyszer nagyobb valószínűséggel sérültek meg, mint az alacsony kockázatú csoport tagjai.

A hét magas kockázatú sportoló esetében azonban már öt esetben fordult elő csontsérülések alakultak ki, ami azt jelenti, hogy majdnem hatszor nagyobb valószínűséggel sérültek meg, mint az alacsony kockázatú csoport tagjai

Stress Fracture Symptoms For Women - Risk Factors & Warning Signs (runnersworld.com)

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu