Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sportoljunk rendszeresen, de ha lehet csoportosan, és így még a dohányzásról is könnyebben tudunk leszokni.

Érdekességek

Sportoljunk rendszeresen, de ha lehet csoportosan, és így még a dohányzásról is könnyebben tudunk leszokni.

2017.11.06

Kutatók ismét bebizonyították, hogy a közösen, csoportban végzett fizikai aktivitás pozitív hatást gyakorol az egészségünkre.

Az együtt, csoportban végzett fizikai aktivitás nem pusztán a „belső lusta ember” legyőzésében, hanem az életminőség is lényegesen javul a közösségnek köszönhetően. Erről számol be a „Journal of the American Osteopathic Association” című folyóiratban publikált Új-Angliai Egyetem kutatása.

A felmérés részeként a Dayna York kutatásvezető 69 orvostanhallgatót toborzott, akik tanulmányaik során nagyfokú stressznek vannak kitéve. A tanulóknak 12 hetes edzéstervet írtak, melyet vagy csoportosan, vagy egyénileg kellett elvégezniük. A résztvevők mentális állapotát a felmérés során összesen háromszor vizsgálták meg kérdőív segítségével.

Az eredmények azt igazolták, hogy azoknak a hallgatóknak, akik a csoportos edzéstervet folytatták 26 % -al csökkent a negatív stressz kialakulása. A szellemi, pszichés és érzelmi állapot is javult a résztvevőknél. Ezzel szemben azoknál, akik egyedül sportoltak nem volt változás a stressz szintben, valamint az életminőség is pusztán kis mértékben javult.

Ezen ismeretek Dayna York eddigi kutatásainak köszönhetően alátámasztják, hogy milyen fontos a csoportos sport hallgatói környezetben mert ennek következtében a kiégés és a szorongásos pszichés állapot kialakulása is megelőzhető.

SŐT!

A csoportosan végzett fizikai aktivitás könnyebbé teszi a dohányzás abbahagyását.

A csoportos sport előnyei nem ismeretlenek. A British Kolumbiai Egyetem kutatói a csoportban való futás dohányzásról való leszokásban való hasznosságát hangsúlyozzák.

A 10 héten át tartó vizsgálatban, ahol leszokni kívánó dohányosok vettek részt, a résztvevők 50%-a a csoportos sportolás segítségével sikeresen megvált a dohányzás okozta tehertől. Mindezek mellett a dohányzás abbahagyása hosszú távú volt.

kurier.at
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu