Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sportolás a nagy melegben különös tekintettel a gyermekekre

Érdekességek

Sportolás a nagy melegben különös tekintettel a gyermekekre

2020.07.14

A fiatalok és a gyermekek számára a rendszeres sport az egészséges életmód, a szív-érrendszer egészséges fejlődésének szempontjából nélkülözhetetlen, azonban a fizikai aktivitás, a mozgás a túlzott melegben rizikótényező is lehet, tekintettel arra, hogy un. hőbetegség alakulhat ki. Gyermekeknél és fiatalkorban a szervezet hőszabályozó mechanizmusa ugyanis még nem eléggé fejlett, emiatt nagyobb a kockázata a meleggel kapcsolatos betegségek, sérülések kialakulásának, ezért nagy melegben a prevenciónak nagy mértékben megnő a jelentősége, tekintettel arra, hogy fizikai aktivitás és a sport fokozott hőtermelődéshez vezet. Magas hőmérséklet és páratartalom esetén, megnő a veszély a hő betegség kialakulására főleg olyan állóképességi sportoknál, amelynél a nagy izomcsoportok igénybevétel kifejezett, illetve olyan ismétlődő versenyeknél, amelyek között rövid a szünet, valamint olyan sportágaknál, ahol a védő felszerelések viselése melegben is kötelező. Az USA adatai szerint 0,47/100 00 az előfordulási arány versenyek esetén hőbetegség kialakulására. De ha egy napi kényszerpihenőről van szó, akkor 1,6/100000 az előfordulási arány.

Gyermekek és fiatalkorúak esetén a pubertás előtt időszak során a nagy meleghez való alkalmazkodás, az adaptációs mechanizmus másképp zajlik, de a hatása ugyanolyan erős.

A hasonló intenzitású terhelés a pubertás kor előtt még nem következik be a testhőmérséklet nagyobb mértékű növekedése, szemben a pubertás utáni időszakkal a gyermekek és serdülők stressz okozta hőbetegség megelőzésében.

A hőbetegség kialakulásának kockázata 28°C feletti, magas páratartalmú és erős UV sugárzás esetén alakulhat ki, mégis nehéz konkrét értékeket megállapítani, amelyeknél a fizikai aktivitás és a sport egészségügyi kockázatot jelent, mivel az egyéni tényezők igen különbözőek.

A mindenképpen figyelembe veendő ajánlások gyermekek és fiatalok estében

- A sporttevékenységeket forró napokon a hidegebb napszakra tervezzük meg

- Csökkentsük a terhelés intenzitását és időtartamát.

- Gondoskodjunk a megfelelő hidratációról, folyadékfogyasztásról az edzések, mérkőzések előtt, alatt és után is.

- Biztosítsuk a megfelelő külső hűtést hideg vízzel, jéggel vagy hűvös csomagolásokkal a versenyek során az edzés alatt és után.

- Viseljünk megfelelő sportruházatot, amely izzadás révén lehetővé teszi a jó hőleadást, és így a test lehűlését.

- Gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről a nyitott bőrfelületeken, és legalább a versenyszünetek alatt viseljünk fejfedőt a napszúrás megelőzése érdekében.

- A tanároknak, a szülőknek vagy az oktatóknak rendszeresen figyelniük kell a fiatal sportolókat. Gyengeség, hányinger vagy szédülés esetén a terhelést azonnal abba kell hagyni.

- A szervezett versenyekbe be kell vonni az orvosi személyzetet, aki korán felismeri a hőbetegség tüneteit és megfelelő módon jár el.

Szerkesztő megjegyzése: egy frissen megszerzett edzői képesítéssel rendelkező fiatal edző, egy forró augusztusi napon, amikor a levegő hőmérséklete 36 oC volt napi háromszori edzést vezényelt az utánpótlás, még gyermekkorú kosárlabdázók esetében és mindezt a szabadban. Amikor a szülők ezt szóvá tették, a válasz ennyi volt, semmi gond a gyerekek jól terhelhetőek, most tanultam a képzésen. Igaz, a szülők megoldották a problémát, a délelőtti 11.00 órás időpontú edzésen sok gyermeknek elengedhetetlen otthoni teendője akadt.


Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu