Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sport, teljesítményfokozók, dopping és a férfi terméketlenség 2. rész

Érdekességek

Sport, teljesítményfokozók, dopping és a férfi terméketlenség 2. rész

2019.08.01

A fizikai aktivitás/sport és a férfi hipotalamusz-agyalap-gonád (HPG) rendszer

A férfi nemzőképesség a hormonok működésének összehangoltságán, a szexuális működésen és a spermaképződésen múlik. Erről a működési rendszerről egységként szoktak beszélni. Az energiaegyensúly befolyásolja a HPG rendszert, amely a teljesítményre és a verseny sikerességére is hatással van. A csökkent androgén kiválasztás és a tesztoszteron túltermelése egyaránt károsak általános egészségre és így a teljesítményre is. A tesztoszteron koncentráció hatással van az izom tömegére, méretére, erejére, működésére és adaptációra mind a fiataloknál és időseknél, mind a sportolóknál és amatőröknél egyaránt. Szerepe van továbbá a test összetételben, a kognitív, vagyis a megismerésre vonatkozó, a gondolkodáson alapuló folyamatokban, a glükóz és fehérje metabolizmusban. Sportteljesítmény alatt a tesztoszteron további hormonok közreműködésével a homeosztázis (a szervezet belső egyensúlya) fenntartásáért felel.

A rosszul végrehajtott gyakorlatok, vagy rosszul megállapított edzésprogramok a HPG tengely hibás működését eredményezik.

Akár a rövid, akár a hosszú időtartamú intenzív edzés hatására is csökkenés következett be a tesztoszteron szintben. A nem kezelt hipogonadizmus, - amely alul működő tesztoszteron termeléssel jár - az általános egészségre negatív hatással van, így csontritkuláshoz vagy akár szívbetegségekhez is vezethet. Nem véletlen tehát, hogy a tesztoszteron a világ antidopping ügynökség vagyis a WADA tiltólistáján szerepel.

A fizikai aktivitásnak és a sportnak önmagában is lehet szexuális életet és nemzőképességet serkentő hatása, de fontos a mennyiségé és a minőség. Az aktivitás elsődleges a prevencióban nem fertőző betegségek tekintetében, úgy, mint az elhízás, szív-érrendszeri ártalmak, depresszió, csontritkulás, II. típusú cukorbetegség stb..

Habár a mozgás az egészséges életmód alapja, az eltúlzott intenzitás és mértéktelenség terméketlenséghez és a szexuális alul működéshez vezethet.

Mindezeken túl a sportolásból adódó sérülések következtében az általános egészség, így a nemi élet is sérülhet. Ahhoz, hogy a mértéktelen és ésszerűtlen sportolás ne vezessen egészen a nemi működés és termékenység zavarához férfiaknál szükséges, hogy szakember foglalkozzon az edzéssel legyen szó profikról és/vagy amatőrökről egyaránt.

Mind a humán vizsgálatok, mind az állatkísérletek alátámasztották a dopping negatív hatását a nemzőképességre és a szexuális életre.

A tiltott szerek használatának következményeiről még mindig nem kapnak elegendő információt a sportolók, ami pedig nagyon fontos lenne!

ncbi
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu