Főoldal / Hírek / Érdekességek / Állóképességi sportok és az ellenállóképesség

Érdekességek

Állóképességi sportok és az ellenállóképesség

2021.09.02

A sport fontos és pozitív hatásai az immunitás, vagyis az ellenállóképesség növelése érdekében:

  • A természetes ’gyilkos’ sejtek, a granulociták, a makrofágok és akut fázisfehérjék (AFF) aktiválása (= nem specifikus immunvédelem, melyben pozitív hatású többek között CRP (C-reaktív protein), a procalcitonin, a fibrinogén, a ferritin, míg negatív hatású a transzferrin és a prealbumin) révén
  • Az immunsejtek fagocitózis-kapacitásának javítása miatt
  • Az oxidatív stresszel szembeni tolerancia kialakulása miatt

A természetes ’gyilkos’ sejtek a nagy limfociták, amelyek megtámadják és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket, a tumorsejteket, de az átültetett idegen szöveteket is. Hatásuk a T-limfocitákhoz hasonlóan a citotoxikus kapacitáson alapul. Betegségek esetén az ilyen típusú sejtek számának növekedése 24 órán belül megtörténik. A növekedés 1-3 napig tart, és 5-7 nap elteltével mértékük visszatérhet a normális kerékvágásba.

A granulociták a leggyorsabban használhatóak. Közvetlenül a peroxidáz rendszerükkel bontják le az antigéneket. Bakteriális fertőzésekkel a granulociták száma 2-6-szorosára is nőhet.

A makrofágok, mint úgynevezett ’dögevő’ sejtek a kórokozókra ható receptoraikkal összekapcsolódnak és mintegy megemésztik őket, így az antigéneket-jelző sejtként állnak a limfociták rendelkezésére. Többek között a gyulladás- és fájdalomcsillapító interleukin 10-et is termelik.

Megfigyelték, hogy ez a rendszeresen sportolók esetében jóval magasabb koncentrációban történik meg, mint a nem sportolóknál.

Az akut fázisú fehérjék (AFF) az antigéneket felismerő, jelző receptorként működnek. Kötődnek a fertőző ágensek molekuláris szerkezetéhez, és így felismerhetővé teszik őket a granulociták vagy makrofágok számára. A C-reaktív fehérje például az egyik ilyen AFF.

 A fizikai terheléstől függően a sportban a mértékük többszörösére emelkedhet, de a nyugalmi állapotban a sportolóknál inkább csökken

Az oxidatív stresszel szembeni tolerancia kialakulása azért lehetséges, mert az aktivitásuk növekszik, különösen azon enzimek esetében, amelyek redukáló hatással rendelkeznek.

A vizsgálatok alapján az állóképességi sportolók esetében kisebb mennyiségű reaktív oxigénvegyületet mérnek, mint a nem sportolóknál

 

https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-662-56307-6_68




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu