Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sovány és mégis beteg? – 3. rész

Érdekességek

Sovány és mégis beteg? – 3. rész

2018.08.03

A genetika, az életkor és a rossz táplálkozás hármasa

A test zsíreloszlásának elsődleges meghatározottsága a genetikai háttérben keresendő.  A másik befolyásoló tényező az életkor. Azok az emberek, akik egészséges életmódot folytatnak, és még BMI értékük is a normáltartományban helyezkedik el, de valamilyen oknál fogva a testzsír-eloszlásuk kedvezőtlen, azok az életkor előrehaladtával egyre inkább anyagcsere problémák kialakulásával számolhatnak és ez egyre nagyobb kockázati tényezőt jelenthet számukra. Prof. Stefan szerint ez ellen nincs mit tenni, csak még egészségesebben kell élni. Tovább rontja a helyzetet a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód (sportsérülések, betegségek vagy akár balesetek miatt is).  Ez a folyamat a férfiakra és a nőkre is egyaránt jellemző. A menopauza hormonális változásai viszont a nőknél a zsírpárnák elvesztését is okozhatja a lábakon és a genetikai hajlamosító tényező mellett, ez anyagcsere zavaraihoz is vezethet.

A BMI és a testsúly értékeit szükséges megfelelően megbecsülni

Eddig az életmód változtatását a BMI és a testsúly mérése utáni kedvezőtlen eredmények miatt ajánlották. A láthatóan túlsúlyos embernél a BMI mérése is elég az anyagcsere-zavar megállapítására. Mivel azonban sovány és mégis anyagcsere zavaros rizikócsoport is létezik, nem elég pusztán a BMI alapján következtetéseket levonni, hiszen az ő BMI értékük a normál tartományban helyezkedik el, és mindez anélkül, hogy egy olcsó vagy drága testösszetétel mérést elvégeztek volna. Ezeknél az embereknél kizárólag a „belső értékek” adnak magyarázatot az anyagcseréről.   

Egy kedvezőtlen, vérből mért paraméter értéke még nem, de egy második rossz érték már indoka lehet anyagcsere-zavar kialakulásának. Amennyiben az érintettnek még ezen felül vékony lábai is vannak, akkor a kockázat mértéke emelkedhet. Ebben az esetben az életmódváltással kell megakadályozni a betegség kialakulását.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu