Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sovány és mégis beteg? – 2. rész

Érdekességek

Sovány és mégis beteg? – 2. rész

2018.07.26

Amikor a „belső” értékek többet mondanak a mérlegnél.

Az érdekes kérdés ezek után pusztán az, hogy pontosan hol van a különbség az egészséges és sovány és a beteg és sovány ember között.

A testzsír és annak testben bekövetkező eloszlásának, valamint a májban való előfordulásának részletes mérései és vizsgálatai alapján arra következtetésre jutottak, hogy az érintett „beteg és soványak” nem vagy nehezen tudnak zsírt tárolni a csípőben, a fenékben és a lábakban.  Azoknál az egyéneknél, akiknél alacsonyabb volt a szubkután (bőr alatti) zsírszövet erős összefüggés volt megfigyelhető a károsodott inzulinérzékenységgel és szekrécióval (kiválasztás) is. Az állatoknál megfigyelhető az a példa, hogy a bőr alatti zsírszövetnek protektív, vagyis védő szerepe van. A hosszú időn át túletetett egereknél, amelyeknél eltávolították a bőr alatti zsírszöveteket megemelkedtek a vérben található zsír értékek és megnövekedett a II. típusú diabétesz kialakulása is. Ahogy a bőr alatti zsírszöveteket visszaültették, javult az állat állapota.

Az embereknél is találtak működésbeli összefüggéseket a különböző típusú zsírok között. Páciensek bőr alatti zsírszövetének sejtkultúráját vizsgálták hasból és lábból valamint szövetközti (viszcerális) területekről.  Azt vizsgálták, hogy a tárolt zsírsavakat a sejtek milyen időben és hatáskörben adtak le a környezetüknek. A leggyorsabban a viszcerális zsírszövetek engedték a zsírsavakat szabadon, a legtovább a lábban a bőr alatt elhelyezkedő szövetek tartották meg a zsírsavakat. Nyilvánvaló hogy a bőr alatti zsírszövetek, ezen belül is az alsó test-félben találhatóak felelősek az energia tárolásáért és annak az éhezés bizonyos szakaszában történő szabadon bocsájtásáért. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően így a vér megtisztul a zsírsavaktól, amely a szabad zsírsavak gyulladásképző tulajdonságát minimalizálja, és a szubkután zsírszövet védőszerepét magyarázza. Ha hiányzik ez a raktározási lehetőség, akkor a szövetközti zsírszövetekben raktározódnak a zsírsavak. Innen viszont pár órán belül a véráramba kerülnek ahol az ismeretes negatív hatásokat gyakorolják a szervezetre.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu