Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sovány és mégis beteg? – 1. rész

Érdekességek

Sovány és mégis beteg? – 1. rész

2018.07.24

Amikor a „belső” értékek többet mondanak a mérlegnél

A Német Táplálkozási Intézet 13. jelentése szerint a munkaképes korban lévő férfiak 59%, míg a nők 37%-a túlsúlyos.

Az Eurobarometer legutóbbi felmérése alapján, sajnos Magyarországon sem kedvezőbbek ezek a mutatók, sőt az elhízás és a túlsúlyt illetően az európai élcsoportba tartozunk, ami nem túl bíztató .

Az emelkedő életkorral ezek a számok még súlyosbodnak. A német férfiak munkaképességük vége felé 74,2% míg a nők 56,3%-ban túlsúlyosak. Az eddigi tanulmányok szerint a túlsúly és az elhízás a szív-érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre és az agyvérzésre hajlamosít. Az úgynevezett elhízási paradoxont is visszautasították, mely szerint a krónikus betegségekkel rendelkező túlsúlyosok tovább élnek. Ezért az idők folyamán az a nézet alakult ki, hogy a karcsúság tulajdonképpen az egészséggel egyenes arányban függ össze. De megbízható források szerint minden ötödik karcsú ember is magasabb rizikóval rendelkezik a szív érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az agyvérzés tekintetében. A meglepő ebben az, hogy az egészséges anyagcserével rendelkező vékony embereknél is megnövekedett a korábban említett betegségek kialakulásának a veszélye. A legveszélyeztetettebb csoport az anyagcsere problémás elhízottak-. Akik viszont egyértelműen jobb mutatókkal rendelkeznek, azok az egészséges anyagcseréjű kövérek.

Miért van ez a jelenség, hogy vékony emberek is bele tartoznak a rizikós csoportba?

Prof. Dr. Marion Flechtner-Mors az Ulmi Egyetem Sport és Rehabilitációs részleg munkatársa szerint:

 a sovány emberek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy a hagyományosan kövérséghez köthető betegségek őket is fenyegethetik. A sovány emberek kevesebbet mennek orvoshoz, és sokszor az orvosok is az egészségesekhez sorolják be őket „ránézésre”.

A Tübingeni Egyetem Diabetológiai karának professzora szerint, amíg egy vékony ember anyagcserezavarokkal küszködik, előbb tanácsolja azt az orvos, hogy várjon. Ezzel ellentétben az elhízottaknál rögtön a rizikótényezők vizsgálatába kezdenek.

A legmeghatározóbb szerepet, vagyis a kockázatot a megemelkedett vércukor- és triglicerid szint, és vérnyomás jelentik valamint a csökkent HDL koleszterin szint. A normáltól eltérő két fent említett érték már metabolikus problémával hozható összefüggésbe és ezzel együtt a korábban említett betegségek kialakulására hajlamosít. A metabolikus szindróma definíciójában három paraméternél kell a normáltól eltérő értékkel rendelkezni. Prof. Stefan szerint azért szerencsésebb a szigorúbb meghatározás a betegség diagnosztizálásához, mert háromszor nagyobb az esély a halálra az érintettek esetében az anyagcsere problémákkal nem küzdő vékonyakhoz képest.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu