Főoldal / Hírek / Érdekességek / A szexuális aktivitás kardiovaszkuláris hatásai

Érdekességek

A szexuális aktivitás kardiovaszkuláris hatásai

2021.01.21

A szexualitás az egyik legintimebb tevékenység, és ennek egészséges megélése nagymértékben hozzájárul a testi és lelki egészség megőrzéséhez. Tekintettel azonban arra, hogy számos tudományos tanulmányban korábban beszámoltak a szexuális aktivitás közbeni hirtelen halálról és a törvényszéki boncolások is összefüggést találtak a szív és az agyi katasztrófa és a szexuális tevékenység között, ezért jónéhány szívbeteg ember tartózkodik a gyakori és intenzív szexuális tevékenységtől, amely viszont negatív értelemben befolyásolhatja az életminőségük alakulását is.

Ezért fontos tanulmányozni és mind többet megtudni a szexuális tevékenység okozta fizikai megterhelésről és annak kockázatáról. A kardiológusok már évtizedek óta végeznek megfigyeléseket és klinikai vizsgálatokat ezen a területen egészséges önkéntesek bevonásával és szívbetegeken. A szexualitás kardiovaszkuláris kockázatai esetében a leggyakoribb mért adat a vérnyomásra és a pulzusszám eltéréseire vonatkozott, amelyeket elektrokardiográfiás vizsgálat is követett. Megfigyelések szerint szexuális élet közben nagy mértékben és hirtelen emelkedett a vérnyomás, és a szívfrekvencia egyaránt.

A változások dinamikáját tekintve azonban a mért paraméterek esetében az értékek a szexuális együttlét kezdetekor emelkedtek leginkább majd gyors csökkenés következett be, szemben azzal, amit a szakemberek feltételeztek, vagyis, hogy ez inkább az orgazmus csúcsán következik be.  A megfigyelések szerint az orgazmus ideje alatt az energiafelhasználás metabolikus egyenértéke viszonylag alacsony volt, összehasonlítva más fizikai erőfeszítésekkel, például a kerékpározással.

Epidemiológiai vizsgálatok szerint a szexuális tevékenység hosszú távon kedvezően hat az egészségre, ezért a szívbetegek tájékoztatása ezen a téren nagy odafigyelést igényel.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20090128/

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu