Főoldal / Hírek / Érdekességek / Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

Érdekességek

Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

2013.06.28

Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több alkalommal végzett, rövidebb ideig tartó gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú - mutatta ki egy amerikai tanulmány.

 

Az étkezés utáni séta jól szabályozza a vércukorszintet - idézi a BBC hírszolgálata a George Washington Egyetem kutatását. Az evés után megemelkedő vércukor növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezért a legrosszabb választás pihenni egyet étkezés után.

Loretta DiPietro kutatásvezető kiemelte, hogy tanulmányuk elsőként vizsgálta a kockázatos időszakban végzett kis testmozgás hatását. Az eredmények közül kiemelte, hogy a cukorbetegséget megelőző állapotból (glükóz intolerancia) a 2-es típusú diabéteszhez vezető út kialakulásának kulcstényezője az evés utáni magas vércukorszint.

A tanulmány kimutatta, hogy az étkezést követő tizenöt perces séta ugyanolyan hatékony, mint a napi negyvenöt perces, könnyű vagy mérsékelt tempójú gyaloglás, azonban evés után "jelentősen jobb eredménnyel lehet az időseknél megfigyelt, megemelkedett cukorszint veszélyeit elhárítani". A tudósok szerint idős korban a hasnyálmirigy lassabban, vagy kevesebb inzulint termel, így az öregek különösen érzékenyek az evés utáni vércukor-csúcsra. Legtanácsosabb vacsora után sétálni,mert általában ez a legbőségesebb, így a legkockázatosabb étkezésük. Az emelkedés folytatódik éjjel és még reggel is, ám ezt érzékelhetően csökkenteni lehet a sétával.

 

DiPietro szerint az eredmények tanulságainak alkalmazása a 2-es típusú diabétesz megelőzésének, enyhítésének "költséghatékony útját" jelenthetnék.

 

(forrás: MTI)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu