Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rezisztencia edzés hatásai a szívre

Érdekességek

A rezisztencia edzés hatásai a szívre

2022.11.20

A Medicine and Science in Sports and Exercise folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány szerzői a rendszeres súlyemelés (súlyemeléshez hasonló gyakorlatok) hatását vizsgálta a szív egészségére.

Megállapították, hogy amennyiben hetente rendszeresen egy óránál rövidebb ideig végzünk rezisztencia edzést, például súlyokat emelünk, akkor akár 40-70 százalékkal is csökkenthetjük a szívroham és az agyvérzés kialakulásának veszélyét, illetve kockázatát.

Közismert, hogy a rezisztencia edzés (RE) számos szív- és érrendszeri betegség (CVD) kockázati tényezőjét javíthatja, de hiányoztak az érrendszeri eseményekre és a mortalitásra gyakorolt ​​hatásokról szóló konkrét adatok. A tanulmány szerzői ezen összefüggéseket, illetve ezeknek a BMI-vel való vizsgálatára helyezték a hangsúlyt

A felmérésekbe 12 591 fő, átlagosan 47 éves résztvevőt vontak be, akik legalább két klinikai vizsgálaton részt vettek 1987 és 2006 között. A rezisztencia edzéseket egy önbevallásos kórtörténeti kérdőívvel értékelték.

Eredményeik alapján az átlagosan 5,4 és 10,5 éves követési idő alatt 205 esetben tapasztaltak szív-és érrendszeri (CVD) eseményt morbiditást és mortalitást, illetve a vizsgált időszak alatt 276 egyéb okból bekövetkezett halálesetet jegyeztek fel. 

Megfigyeléseikből azt a következtetést vonták le, hogy már heti egyszeri vagy kevesebb, mint egy óra/hét rezisztencia edzés csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és csökkentette az összes okból bekövetkező halálozást.

A kutatás vezetőit meglepte, hogy már heti egy óránál kevesebb rezisztencia is elegendő volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, azonban abból a szempontból is lényegesek ezek az eredmények, hiszen a saját testsúly ellenében végzett edzések - például fekvőtámasz vagy a felülések - révén is csökkenthetőek a szív- érrendszeri kockázatok.

Az idősebb felnőttek esetében ezek az eredmények túlmutatnak a szív- és érrendszeri események előfordulási kockázatának csökkenésén is, hiszen ezen gyakorlatok révén javulhatnak a csontok egészsége és más fizikai funkciók egyaránt.

https://www.healthline.com/health-news/endurance-not-resistance-training-helps-with-aging#How-much-exercise-do-we-need?
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu