Főoldal / Hírek / Érdekességek / Reumás betegek és a fizikai aktivitás avagy a szív-keringés rendszer rizikóinak csökkentése mindennapi mozgásformák segítségével.

Érdekességek

Reumás betegek és a fizikai aktivitás avagy a szív-keringés rendszer rizikóinak csökkentése mindennapi mozgásformák segítségével.

2018.11.28

Egy friss dán tanulmány szerint azok a személyek, akiknek a kevés mozgás miatt alakul ki reumás panasz, hamarabb kaphatnak szívinfarktust. Németországban mintegy 500 000-en szenvednek ízületi reumában. Ezek az emberek átlagosan napi 9-10 órát töltenek ülő helyzetben. Több páciens pedig téves hiedelmek miatt inkább védeni akarja az ízületeit, azért nem mozog.

A skandináv vizsgálat szerint az ülő életmód reumás betegek esetén a szívinfarktus kialakulásához vezethet.

Ez hangsúlyosan érvényes a középkorú nőkre. Ezzel a kutatással a mozgásszegény életmód újabb negatív aspektusa került felszínre.

A dán kutatók kidolgoztak egy olyan rendszert, amellyel a reumás betegeket mozgásra ösztönzik. Ezek szerint a páciensek széleskörű tájékoztatást kapnak a mozgásszegény életmód veszélyeiről, az őket ellátó egészségügyi dolgozótól. A második lépcsőben átbeszélik a lehetőségeket, amelyek munka közben a szünetekben rendelkezésre állnak egy kis extra mozgásra és akár ülve, akár állva lehet őket végezni.

A harmadik szint pedig az sms, amelyet naponta kapnak a betegek arról, hogy milyen fontos a mozgás az ő esetükben. Ennek a rendszernek köszönhetően az összefüggően üléssel töltött idő, napi 2 órára csökkenhet, melyet kontroll vizsgálattal támasztottak alá.

A hiedelmekkel ellentétben, - miszerint az ízületeket kímélni kell, az eredmények azt bizonyították, hogy a három lépcsős program hatására csökkent a fájdalom, javult az életminőség és a fizikai működés.

www.zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu