Főoldal / Hírek / Érdekességek / AZ ALVÁS NEMZETKÖZI NAPJA március 17

Érdekességek

AZ ALVÁS NEMZETKÖZI NAPJA március 17

2024.03.17

Aludjon jobban és nyugodtabban a 478 módszerrel

A megfelelő légzéstechnika nemcsak a sportban, hanem az alvászavarok szempontjából is kulcsfontosságú tényező. A 478 módszer lényege, hogy gyorsan eljuttasson minket az álmok világába és elősegítse a gyorsabb, alaposabb kikapcsolódást az egésznapi stressz, illetve mondjuk egy fizikai terhelés okozta izgalmi állapot csökkentésére.

Tegye mindenki a kezét a szívére: Mikor aludt utoljára olyan alaposan és mikor ébredt olyan kipihenten, mint egy hosszú téli álom után a mindennapokba visszatérő mormota?

Az tény, hogy a közeledő tavaszi fáradtság sok gondot okoz az emberek döntő többségének, de az is lényeges, hogy a tartós fáradtság ellenére nagyon sokan igencsak rosszul alszanak. Végül is kinek ezért, kinek azért, de fontos lenne mindenkinek egy kiadós, pihentető alvásra ahhoz, hogy másnap reggel könnyen belemerüljön az energiával teli mindennapi életbe.

A 478 módszer célja ennek a problémának a megoldása, a relaxáló légzéstechnika a pránajáma ősi jógikus hagyományán alapul, amely a megfelelő légzésszabályozásról szól. A pránájáma szanszkrit szó (प्राणायाम), jelentése a prána irányítása, kiterjesztése. A pránájámát a helyes lélegzetvétel szabályozásának tekinthetjük.

A módszert Dr. Andrew Weil fejlesztette ki, aki az alternatív gyógyászat szakembere és az Arizonai Egyetem (USA) Természetgyógyászati Tanszékének vezetője A 478 elnevezést, a légzés ritmusának, technikájának köszönheti.

A módszert kísérő ritmikus légzés célja, hogy aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely a vegetatív idegrendszer része és az emberi szervezet akaratunktól független, önkéntelen élettani folyamatait irányítja. A paraszimpatikus rendszer a pihenés idején a legaktívabb, amikor csökken a szívfrekvencia és fokozódik az emésztés, ezzel egyidőben leállítja a szimpatikus idegrendszert, ami a stresszválaszt váltja ki. Emiatt a 478 nemcsak elalvási problémákra, hanem a szorongás oldására is alkalmas, mert pihentető és nyugtató hatással van a testre. Természetesen ahhoz, hogy ezt gyakoroljuk nem kell feltétlenül lótusz pozícióban elhelyezkednünk, hiszen akár az irodai székünk vagy az otthoni ágyunk is alkalmas erre az elalvási trükk gyakorlására.

A gyakorlás menete

Az első dolog, amit tennünk kell, hogy leülünk vagy lefekszünk, és egyenes testtartást veszünk fel és ezután az orron keresztül négy másodpercig beszívjuk a levegőt, majd hét másodpercig visszatartjuk a lélegzetünket, ezt követően pedig nyolc másodpercig erőteljesen kilélegezzük a levegőt.

Az eredményes relaxációért, naponta kétszer négy ismétlést kell végeznünk. Minél következetesebbek vagyunk, annál jobb. A technika akkor a leghatékonyabb, ha hosszú ideig gyakoroljuk, amihez nem kell több, mint napi körülbelül három perc. A nyugodt elalvás érdekében ugyanezt kell tennünk lámpaoltás után vagy amennyiben éjszak felébredtünk, akkor az újra elalvás érdekében.

https://www.healthline.com/health/4-7-8-breathing
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu