Főoldal / Hírek / Érdekességek / Probiotikumok és prebiotikumok, mi jó a beleknek?

Érdekességek

Probiotikumok és prebiotikumok, mi jó a beleknek?

2017.02.18

Billió baktérium él az emberi bélben, főleg a vastagbélben. A mikroorganizmusok alkotják a bélflórát, amelyet néha mikrobiomnak nevezünk. Egy egészséges mikrobiom nagyon fontos mivel a bélbaktériumok segítenek a táplálékok hasznosításában valamint a bélben kialakuló betegségek elkerülésében és az immunrendszerünk működésében. Ezen kívül a bélflóra segíti a belek mozgását és a véralvadás szempontjából fontos K-vitamin előállítását.

Azt, hogy a bélflóra változásának hatása van az Irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulására, még tudományosan nem alátámasztott. Az viszont tisztázott, hogy a stressz vagy az antibiotikumok a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezetnek. Az biztos, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Probiotikumok egészségjavító mikroorganizmusok

Probiotikumok olyan készítmények, amelyek létfontosságú mikroorganizmusokat tartalmaznak, mint a tejsavbaktériumok vagy élesztő.

Prebiotikumok nem megemészthető élelmiszer összetevők, amelyek serkentik a vastagbél baktériumainak növekedését és aktivitását – olyan ballasztanyagok, mint például az inulin vagy oligofruktózok.
Szimbiotika a kettő kombinációja.

Pozitív hatása a bélflórára elsősorban a probiotikumoknak van.

"A probiotikumok úgyszólván kívánatos lakói a beleknek" magyarázza a táplálkozási szakember Dr. Jörn Klasen. "Ezek a részben élesztő baktériumok segíthetnek erősíteni a barrier funkcióját a beleknek és kordában tartani kórokozókat." A mikroorganizmusok természetes úton a tejsavakban találhatóak, mint a joghurt, kefir, vaj vagy a káposzta. Vannak probiotikumok kapszula és csepp formában, amelyek gyakran recept nélkül kaphatóak.

 

A probiotikum hatása függ a betegségtől

A probiotikumok kívánt egészségügyi hatásának előfeltétele hogy felhasznált baktériumok és élesztők jussanak oda ahol szükség van rájuk. Azaz kellően nagy mennyiségben forduljanak elő élelmiszerben vagy gyógyszerekben, hogy túléljék a gyomor és vékonybélen keresztül vezető utat, hogy a vastagbélben található baktériumokat legyőzzék. Ezen kívül a baktériumok hatása függ a betegségtől, valamint a felhasznált baktériumtörzstől, nem általános érvényű a hatásuk. Van például a probiotikus gyógyszer: az a E. coli törzs amelyet gyermekek hasmenése és fekélyes vastagbélgyulladás ellen használnak. Mindenesetre, a probiotikumokat rendszeresen – tanulmányok szerint napi rendszerességgel hetekig kell fogyasztani azért, hogy ezek pozitívan befolyásolják a bélflórát.

Dr. Matthias Riedl szerint egészségeseknél elég egy kiegyensúlyozott zöldség és teljes kiőrlésű termékfogyasztás a mikrobiom kiegyensúlyozottan tartásában.

 

Sok zöldség tartalmaz prebiotikumokat

A probiotikumok mellett a prebiotikumoknak is egészségfejlesztő hatások van a bélre.

Ellentétben a probiotikumokkal a prebiotikumoknál nem a mikroorganizmusok, hanem a ballasztanyagok a fontosak, amelyeket a szervezetünk nem tud megemészteni. Ezek közé tartoznak a fitonutriensek például az inulin és oligofruktóz. Néhány "jó" baktérium a vastagbélben lerohanja a prebiotikumot és általa sokszorozódik meg. "Prebiotikus élelmiszerek biztosítják azt, hogy a bifido baktériumok a bélben jól érezzék magukat.” mondja a táplálkozási szakember Dr. Anne Fleck. "Betegséget okozó baktériumtörzsek, mint például a Clostridiumok és bizonyos típusú E. coliknak ezután nehezebb dolguk lesz a bélben terjedni." Ezen túlmenően, a prebiotikumok segítenek székrekedés, hasmenés és szorulás legyőzésében.

Sok élelmiszer tartalmaz egészséges ballasztanyagokat

Vannak élelmiszergyártó cégek, amelyek a sütőipari termékeket gyümölcsleveket és kolbásztermékeket probiotikumokkal hogy a ballasztanyagokat egészségesebbé teszik. Amúgy a természet is szolgáltat elegendő mennyiséget ezekből: a cikória, csicsóka, hagyma, fokhagyma, bakszakáll, az articsóka és a banán is tartalmaz. Ahhoz hogy a megfelelő mennyiséget bevigyük napi öt gramm fogyasztása szükséges.

 

www.ndr.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu