Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nem lehet elég korán kezdeni. A rendszeres fizikai aktivitás szerepe óvodásoknál és az iskoláskorúak körében.

Érdekességek

Nem lehet elég korán kezdeni. A rendszeres fizikai aktivitás szerepe óvodásoknál és az iskoláskorúak körében.

2022.06.06

Közismert tény, hogy a sport és a rendszeres, mindennapi testmozgás felnőtt korban nagymértékben hozzájárulhat a testi egészségünkhöz, szellemi/mentális jólétünkhöz. A gazdaságilag fejlett országokban azonban már évtizedek óta megfigyelhető tendencia, a fizikai inaktivitás nagymértékű növekedése, ami sokszor szinte mindig együtt jár az üléssel töltött idő növekedésével is. Ennek együttes megjelenése, −- vagyis nem elég, hogy sokat ülünk, de keveset is mozgunk −- egyre fenyegetőbb népegészségügyi problémát jelent. Ezek a nem kívánatos jelenségek visszavezethetőek a már csecsemő, gyermek, - és serdülőkorban kialakult rossz beidegződésekrehez. Ennek jelentősége, fontossága −- mára a 0-18 évesek között is −- a fizikai, szellemi, érzelmi és pszicho-szociális fejlődés szempontjából is egyaránt növekvő mértéket mutat. A nemzetközi ajánlásokat átvizsgálva még nem teljesen egyértelműek az e témakörben feltett kérdésekre adott valós válaszok, vagyis, nincs nemzetközi konszenzus, így egységes nemzetközi útmutató, hogy mekkora egyszeri terjedelemben, milyen mértékben, például napi/heti időtartamban, milyen intenzitású fizikai aktivitás ajánlott minimum az egyes korosztályok számára. Azonban 2012-ban Németországban összeállításra került egy a rendszeres sporttevékenység mennyiségére és minőségére, valamint az és inaktivitás elkerülésére vonatkozó nemzetközi ajánlásokon alapuló háttéranyag, amely átfogja a gyermek- és a serdülő kor teljes időszakát.  

Ezen ajánlások javaslatok a következő ajánlásokat tartalmazzák:

 Csecsemők és kisgyermekek (1 – 3 év)

A csecsemők és kisgyermekek esetében nem szabad akadályozni a természetes mozgásigényt a környezeti feltételeket tiszteletben tartásával.

Óvodás gyermekek (4 – 6 év)

Az irányított és a nem irányított, spontán mozgási idő minimum 180 perc legyen naponta, az felső nagycsoportosoknál lehetőleg még több.

Általános iskolás gyermekek (6 – 14 év) és a tinédzserek/középiskolások (14 – 18 év)

Már az általános iskola alsó osztályaitól kezdődően a napi mérsékelt és intenzív mozgás ideje legyen legalább 90 perc, ebből minimum 30 perc sporttevékenység legyen, illetve 60 perc a mindennapi tevékenységet ölelje fel, mint például az iskolába menetel, a napi lépésszám érje el legalább a 12 000 lépést naponta. 

Általános megállapítások

Minden korosztály esetében figyelembe kell venni azokat az egyéni, sajátos szempontokat, ami az eltérő nemű, korú és társadalmi-kulturális eltérésekből adódnak, gondolni kell tehát az életkornak megfelelő nemi eltérésekre és az eltérő motorikus teljesítményekre. Az általános iskolások felső tagozatán és a középiskolában nagy hangsúlyt kell már fektetni, az állóképesség és az erő és állóképesség megfelelő fejlesztésére, így hetente legalább 2-3 3-szor a nagy izomcsoportokra kiterjedő mozgásformákat kell választani, az intenzitás, az időtartam és az erőkifejtés esetében figyelembe véve az eltérő biológiai fejlettségi szinteket. Az alacsonyabb mozgásigényű és lehetőségű gyermekek esetében is el kell érni, hogy naponta legalább 30 perc megfelelő intenzitású mozgást végezzenek és ezt fokozatosan növelni kell a kívánt szint eléréséig. Az iskolában és az otthoni tevékenység esetében is minimalizálni kell a képernyő (TV, számítógép, telefon) előtt töltött időt és ezzel párhuzamosan növelni kell a gyalogosan, mozgással eltöltött idő mértékét. 

A képernyő előtt töltött idő mértéke nem lehet több:

  • Csecsemők és kisgyermekek esetében: 0 perc, 
  • Óvodás gyermekek estében: a lehető legkevesebb idő, de maximum 30 perc/nap (és ezt is csak felnőtt jelenlétében).
  • Általános iskolás gyermekeknél: a lehető legkisebb mértékben, de maximum 60 perc/nap. 
  • Tinédzserek estében: a lehető legkisebb mértékű, de maximum 120 perc naponta.



Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu