Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás és az alvás időtartamának szerepe az óvodás korú gyermekek növekedésében

Érdekességek

A fizikai aktivitás és az alvás időtartamának szerepe az óvodás korú gyermekek növekedésében

2023.06.07

A kora gyermekkor a komplex és integrált fizikai, kognitív és pszichoszociális fejlődés időszaka. Az óvodáskorban a gyerekek gyorsan nőnek, hirtelen magasabbak és karcsúbbak lesznek. Az aszinkron növekedés miatt a testtömeg-index (BMI) csecsemőkor után 6 éves kor körül a mélypontra csökken, majd ezt követi gyorsan az emelkedő időszak következik be, amelyet gyakran zsírosodási reboundnak, vagyis zsírosodási visszaugrásnak is neveznek.

A zsírosodás ezen korai időszakban való fellendülését az elhízás kialakulásának egyik kritikus kockázataként azonosították. Elhízott gyermekeknél már 3 éves korban előfordulhat.

Nem egyértelműen tisztázott azonban a fizikai aktivitás szerepe a normál növekedésben és a fizikai érésben, amelyet a testösszetételbeli változások jellemeznek leginkább.

Tanulmányok eredményeiből kimutatták azonban, hogy a közepesen erős fizikai aktivitás (MVPA) fordítottan függ össze az óvodás korú gyermekek zsírosodásával.

Ezzel a témakörrel foglalkozó 48 tanulmány szisztematikus áttekintése az objektíven (aktivitásmérővel) mért fizikai aktivitás és a gyermekek és serdülők zsírosodása közötti összefüggéseket vizsgálta.

A keresztmetszeti vizsgálatok magas %-ában következetes bizonyítékot találtak a fizikai aktivitás és az elhízás közötti negatív összefüggésekre.

Abban a kevés tanulmányban, amelyek az óvodás korú gyermekekre összpontosítottak, háromban fordított összefüggésről számoltak be a fizikai aktivitás és az elhízás között. Egy újabb áttekintés kimutatta, hogy az MVPA és az elhízás mértéke közötti fordított összefüggés független az ülőidőtől. Az adatok ellentmondóak, de egy szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy az objektíven mért fizikai aktivitás nem feltétlenül meghatározó a zsírtömegben bekövetkezett növekedés terén.

Az óvodás korú gyermekek körében végzett 17 tanulmány szisztematikus áttekintése részben megerősítette a fizikai aktivitás és az elhízás állapota közötti fordított összefüggést. A százalékos zsírtömeget használó vizsgálatok 60%-ában fordított összefüggést találtak a fizikai aktivitással, szemben a BMI-t használó vizsgálatok 18%-ával. Az óvodások körében végzett néhány longitudinális vizsgálat negatív összefüggést jelzett a fizikai aktivitás és a későbbi zsírosodás között.


Bizonyított tény tehát, hogy az alvás, az étrend és a fizikai aktivitás kritikus szerepet játszhat ebben az életkorban a gyermekek metabolikus és hormonális működésében, amely egyértelműen befolyásolja a növekedést és a fejlődést.

Egy a közelmúltban megjelent tanulmányban 111 óvodáskorú gyermeket vizsgáltak egy éven keresztül a testösszetétel, a gyorsulásmérővel vizsgált fizikai aktivitás (ülési idő, aktivitási szintek és mértékek) tekintetében.

Összefüggéseket figyeltek meg az ülő aktivitás és a testsúly és a zsírmentes tömeg között, valamint negatív összefüggést a mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitás (MVPA) és a százalékos zsírtömeg között. Az energiafelhasználásban megfigyelt változások és az aktivitási energiafelhasználás pozitívan kapcsolódott a testsúlyhoz, és a testtömeg-indexhez.

Az alvás időtartama azonban fordított arányban előre jelezte a zsír%-ban bekövetkezett változásokat.

Összefoglalva: elmondható, hogy a mérsékelt és az erőteljes fizikai aktivitás (MVPA), az energiafelhasználás mértéke és a fizikai aktivitási szint elősegíti a zsírmentes testtömeg normális növekedését, illetve annak felhalmozódását, míg az alvás időtartama fordítottan jelzi az óvodáskorú gyermekek zsírosodásának változásait.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21489
 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu