Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeres fizikai aktivitás hatékony eszköz a kopásos ízületi gyulladásban szenvedő betegek kezelésében

Érdekességek

A rendszeres fizikai aktivitás hatékony eszköz a kopásos ízületi gyulladásban szenvedő betegek kezelésében

2022.11.27

Az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet legújabb iránymutatás tervezete szerint a testmozgás jó és hatékony eszköz a kopott ízületi gyulladásban szenvedők kezelésében. Annak ellenére, hogy a mozgás erőltetése kezdetben fájdalommal járhat, de később enyhítheti a fájdalmat, és segíthet az oszteo-artritiszben (degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ebben az esetben a porc az ízületben lebomlik a túlzott kopás eredményeként) szenvedőknek mozgékonyságának és testsúlyának megtartásában. Az ízületi gyulladás napjaink egyik gyakori és egyre inkább terjedő betegsége
Angliában például körülbelül 7,4 millió 45 év feletti ember szenved ebben a betegségben. Ezekben az esetekben szerepet játszhat a kor, bizonyos sérülések, illetve a túlsúly. Van, akinél csak enyhe tünetekkel jár, másoknál azonban
komoly fájdalom, ízületi merevség és duzzanattal is járhat.
Természetesen ez az állapot megnehezítheti a testedzést, de az új irányelvek szerint a fizikai aktivitásnak kell a fő kezelési iránynak lennie, nem pedig a fájdalomcsillapítók alkalmazásának.
Az iránymutatás kidolgozói remélik, hogy az irányelvek megnyugtatják az oszteo-artritiszben szenvedő betegeket, hogy a testmozgás jó és hatékony beavatkozás.

Sokan ugyanis tévesen azt hiszik, hogy a testmozgás károsíthatja az ízületeket, ezért ez az útmutatás nagyon fontos, és remélhetőleg megerősíti a betegeket, és több önbizalmat ad számukra az egészséges életmódbeli változtatásokhoz, amelyek valóban idővel csökkenti fogja fájdalmukat és ezzel párhuzamosan javulni fog az életminőségük.

Miben rejlik a rendszeres testmozgás hatékonysága?

A rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás fejleszti az izmokat, és így is segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, amely rendkívül fontos az oszteo-artritisz kezelésében.
Ha kezdetben fájdalom érzés jelentkezik, természetesen meg kell fontolni a gyulladáscsökkentő krém vagy gél használatát, és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer szedését, azonban erősebb fájdalomcsillapító szer alkalmazását  mindenképpen kerülni kell és inkább szükséges igénybe venni az edzésterápiát vagy az időben történő csípő- vagy térdprotézis beültetését, hiszen
egyes esetekben valóban a protézis beültetés lehet a megfelelő megoldás. Az elhízás szerencsére nem akadálya a műtétnek, de az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás következtében bekövetkező fogyás az, ami leginkább csökkenti az ízületek terhelését.

Gyakorlati tanácsok
Minden esetben az orvosnak és/vagy gyógytornásznak kell megállapítani a szükséges beavatkozást, de általában az olyan mérsékelt intenzitású testmozgás, mint például a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás és a vízben végzett gimnasztikai gyakorlatok jótékony hatásúak lehetnek.
A nagyobb izomcsoportokat megmozgató gyakorlatok, mint például a lábemelés sokat segíthetnek fenntartani és javítani az izom erejét és ezáltal az érintett ízületeket támogatva segíteni. Azonban az enyhe nyújtó gyakorlatok is hasznosak lehetnek, amely elősegíti az egyensúlyozás és a rugalmasság megtartását, amelyek igen hasznosak lehetnek a mobilitás megtartása szempontjából.
Az aerob gyakorlatok szintén hatásosok, hiszen ezáltal növelve a pulzusszámot jót tesznek a szív, - keringési rendszernek és a tüdő működésének, és ezen keresztül hatékonyak a fittség szempontjából is.

Fontos tényező, hogy mindenfajta edzés, testmozgás előtt szükséges a megfelelő bemelegítés és a terhelés utáni levezetés.

Az izomerősítése és az aerob gyakorlatok végzése nemcsak az állapot kezelése, hanem az emberek életminőségének javítása szempontjából is fontos tényező lehet.
A fizikai aktivitás, az edzések megkezdése eleinte kényelmetlenek lehetnek, ezért a megfelelő felvilágosítás szükséges, hogy miért nem a fájdalom csillapítása az elsődleges, hiszen sokszor kiderült, hogy néhány fájdalomcsillapító, mint például a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek alkalmazásának nem voltak számottevő előnyei az oszteoartritisz kezelésében, sőt egyes erős opioidok esetében bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy hosszú távon károkat okozhatnak, beleértve az esetleges függőség kialakulását is.
Szerkesztői megjegyzés: Fontos felhívni a figyelmet, hogy a fenti irányelvek nem vonatkoznak más típusú ízületi gyulladásokra, például a reumatoid artritiszre.

https://www.nice.org.uk/guidance/NG226/history
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu