Főoldal / Hírek / Érdekességek / Öregedéstanulmány Az ülő életmód és a depresszió kapcsolata az 50+-es korosztály körében

Érdekességek

Öregedéstanulmány Az ülő életmód és a depresszió kapcsolata az 50+-es korosztály körében

2020.04.23

Az ülő életmód lehet az egyik kockázati tényezője a depressziónak felnőtt és idős embereknél. Egy írországi kutatás célja volt, hogy 50 éves és idősebb ír emberek körében hosszmetszeti és keresztmetszeti vizsgálatokat végezzenek az alábbi a tényezőket feltételezve, azok figyelembevételével.

  • Az ülő életmódot folytatóknál gyakoribb az eseti depresszió
  • Ez összefüggésben állhat a társadalmi elszigeteltséggel és a fizikai aktivitás hiányával, az egyedülléttel és a fizikai egészségi állapottal
  • Az irányított beavatkozásoknak ezekkel a tényezőkkel is kell számolni

Az írországi öregedés vizsgálatok adatait elemezték, amely során az első hullámban 2009-2011 között, majd a második hullámban 2012-2013 közötti években gyűjtöttek adatokat. A depressziót az Epidemiológiai Kutatóközpont Depressziós skálája alapján értékelték. A heti inaktivitásról és további tényezőkről a résztvevők saját un, önbevallás keretében számoltak be. Az összefüggések vizsgálatához multivariációs regressziót és mediációs statisztikát használtak (olyan statisztika, ami szociológiai tényezőket is figyelembe veszi)

A vizsgálatban 6 903 személy vett részt az 50 pluszos korosztályból (átlagéletkor 63,6 ± 9,2 év volt, melyből 52,1% volt nő). Az alábbi adatok figyelembevétele után, - mint a kor, nem, szociális státusz, fizikai aktivitás, mozgékonyság, fájdalom, érzékelés, krónikus fizikai állapot, aktuális dohányzási szokások, fogyatékosság, szorongás, egyedüllét, társadalmi háló - keresték az összefüggéseket az ülő életmód és a depresszió között. A megfigyelések eredményeként statisztikailag alátámasztható összefüggés nem volt.

A mediációs eljárással ellenben bebizonyosodott, hogy a társadalmi hálóval (23,1%), a fizikai aktivitással (20,3%), az egyedülléttel (13,2%) és a krónikus állapottal (11,1%), valamint a fogyatékossággal (7,9%) arányban hozható összefüggésbe a depresszió kialakulása.

A keresztmetszeti vizsgálatok alapján az inaktivitás szoros összefüggésben áll a depresszióval, még az összes egyéb tényező figyelembevétele után is.

A vizsgálat gyengepontja volt, hogy az inaktivitás bevallása szubjektív módon történt. Hosszú távon viszont a fent említett tényezők figyelembe vételével csökkenthető a depresszió!

Összefoglalva elmondható, hogy:

-     Az ülő életmódot folytatóknál gyakoribb az eseti depresszió.

  • És ez összefüggésben áll a társadalmi elszigeteltséggel, a fizikai aktivitás hiányával, az egyedülléttel és a fizikai egészségi állapottal.

sciencedirect.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu