Főoldal / Hírek / Érdekességek / Okostelefonnal vérnyomást mérni?

Érdekességek

Okostelefonnal vérnyomást mérni?

2019.12.30

Vérnyomás ellenőrzés az okostelefonok kamerájával!

A mandzsettás vérnyomásmérők pontosak, de nem igazán praktikusak. A felhasználóknál pedig az a nehézség, hogy a napi többszöri mérés nem megoldható. Egy új módszer, amelyet kanadai kutatók fejlesztenek, a pulzust és vérnyomást is méri a véráramlás alapján. Ezt egy alkalmazás formájában fogják a piacra dobni, amely az okostelefon kamerájával két perces felvételt készít az ember arcáról.

Az okostelefonban lévő digitális optikai érzékelők mérik a környezeti fényt, amely áthatol a bőr külső rétegén és reprodukálhatóan változik. Ezeket a változásokat lehet bizonyos algoritmusok segítségével a vérnyomás értékekre vonatkoztatni.

Bőrön áthatoló optikai képalkotásnak hívják a folyamatot, amelyet 1 300 ember bevonásával tudományosan vizsgáltak. Az eredmény ± szórás mérési eltérése: 0,39 ± 7,30 Hgmm a szisztolés vérnyomásnál, -0,20 ± 6,00 Hgmm a diasztolés vérnyomásnál és 0,52 ± 6,42 Hgmm a pulzusnál, amely ugyanolyan megbízhatónak bizonyult, mint a mandzsettás mérésnél.

A normális vérnyomással rendelkező embereknél 5 ± 8 Hgmm tartozik a referenciamérésekbe. Ahhoz, hogy ezek a mérések a nemzetközi standardekben validak, vagyis érvényesek legyenek, további kutatások szükségesek.

A szerkesztő megjegyzése: A betegek mellett, sportolók, szabadidő sportolók esetében is óriási lehetőség rejlik ebben az eljárásban, hiszen nem kell a fizikai tevékenység közben hosszabb ideig megállni, hanem csak néhány percig az okos telefonunk kamerájában nézni és folytathatjuk a megszokott tevékenységünket.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/blutdruckueberwachung-mit-der-smartphone-kamera/#

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu