Főoldal / Hírek / Érdekességek / A nagyszámú fizikai aktivitással kapcsolatos adatok a világban nagymértékű egyenlőtlenségeket mutatnak!

Érdekességek

A nagyszámú fizikai aktivitással kapcsolatos adatok a világban nagymértékű egyenlőtlenségeket mutatnak!

2022.04.20

A fizikai aktivitással kapcsolatos tanulmányok többsége olyan információkon alapul, amelyek vagy önbevallásból származnak, az ezzel járó torzításokkal, vagy pedig a már sokak által használt aktivitásmérő érzékelőkkel mérik, azonban ez esetben nem rendelkezünk nagyszámú és minden földrészre kiterjedő alannyal, akiknek az adatait elemezni tudnánk. 

Azonban manapság az okos telefonok használata egyre jobban terjed, így ezek segítségével a globális szintű egészségi állapot tanulmányozására egy hatékony eszköz áll rendelkezésre a nagylétszámú, sok tényezőt figyelembe vevő, minden földrészre kiterjedő felmérések elvégzésére. Az adatok segítségével feltárhatóak az emberek alapvető mozgási, aktivitási mintázata, tanulmányozhatóak a különféle betegségek terjedési dinamikája és ezek összevethetőek az egyes országok gazdasági- társadalmi viszonyaival. 

Az okostelefonokat ma már világszerte használják. A fejlett országokban a felnőtt lakosság körében - egy négy évvel ezelőtti felmérés alapján - ez az arány már 69% volt, míg a fejlődő gazdasággal rendelkező országokban is 46%, és azóta ennek mértéke nagyon gyorsan növekszik.

Az okostelefonokba épített gyorsulásmérőkkel, amelyek ma már automatikusan rögzítik az egész napos aktivitásunkat, egy olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amely alkalmas a globális mértékű fizikai aktivitás mérésére világszerte. Ezek a nagyszámú fizikai aktivitást jellemző adatokból álló adatbázisok segítségével számszerűsíthetőek a fizikai aktivitás megoszlásában mutatkozó különbségek a világ különböző országaiban, elemezhetőek az aktivitási különbségek és az elhízás közötti kapcsolatok összefüggései, illetve segítségével feltárhatóak az épített környezetben fellelhető különbségek hatása, az aktivitás nemek közti megoszlása ​​az eltérő populációk között.

Egy mértékadó szaklapban (Nature) megjelent tanulmányban az okostelefon-alkalmazás segítségével 717 527 felhasználónak 68 millió napos, percről percre szóló adatait elemezték. Az adatbázis a világ 111 országában élő egyének fizikai aktivitási szokásait tartalmazta. A fenti nagyszámú adatból csak azon 46 ország lakosságának adatait vették figyelembe, ahol legalább 1 000 felhasználó volt. Ezen felhasználók 90%-a 32 magas jövedelmű országból, 10%-a pedig 14 közepes jövedelmű országból származott.

Az átlagos felhasználó napi 4 961 ± 2 684 lépést tett meg átlagosan a nap.

Az okostelefon-alkalmazások adatai segítségével mérni tudták az életkor, a nem, a testsúly és a napi fizikai aktivitás közötti összefüggéseket, valamint a fizikai aktivitás és az elhízás közötti kapcsolat mértékét a különböző országokban. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy az okostelefonok pontos lépésszámlálást és megbízható aktivitásbecslési adatokat mutattak. 

Ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a fizikai inaktivitás globális világjárványát és az ehhez kapcsolódó évi 5,3 millió halálesetet, meg kell értenünk a fizikai aktivitást irányító alapelveket.

Egyenlőtlenséget tapasztaltak a fizikai aktivitás országokon belüli eloszlásában, amely egyenlőtlenség jól elő jelzi az elhízás előfordulását a lakosság körében. A szakemberek a testmozgási egyenlőtlenség fogalmát használták a tanulmányukban. Ez olyan, mint a vagyoni egyenlőtlenség, csak nem a gazdagok és a szegények, hanem a legfittebbek és leglustábbak közötti különbséget jelenti. 

Kimutatták, hogy minél nagyobb a testmozgási egyenlőtlenség, annál magasabb az elhízottak aránya egy országban.

A nők esetében mért csökkent fizikai aktivitás nagymértékben hozzájárul az ezzel szorosan összefüggő elhízás nagy százalékához.

Az épített környezet szempontjai szintén érdekes összefüggést mutattak, a városok bejárhatósága, kisebb aktivitási különbséggel és alacsonyabb aktivitási egyenlőtlenséggel járnak együtt. 

A járhatóbb városokban az aktivitás mértéke nagyobb, figyelembe véve a kort, a nemet és a testtömeg-index (BMI) mértékét egyaránt. A legnagyobb aktivitásnövekedés a nőknél tapasztalható. 

A nagyszámú adatból számított eredmények, az ezekből levont következtetések kiemelt hatással lehetnek az egyes országok globális közegészségügyi politikájára, a városok tervezésére és rávilágíthatnak az épített környezet kiemelt szerepére. Az egyre öregedő lakosság egészségi állapotának javítása érdekében a fizikai aktivitásnak kiemelt szerepe van.

doi:10.10308/nature23018




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu