Főoldal / Hírek / Érdekességek / Objektíven mért fizikai aktivitás kemoterápia alatt

Érdekességek

Objektíven mért fizikai aktivitás kemoterápia alatt

2020.03.31

Nagyon nehéz számszerűsíteni a fizikai aktivitás mennyiségét és minőségét. Hosszú éveken keresztül és még a mai napig kérdőív segítségével oldják meg az aktivitás mérését. Ennek hátulütője, hogy sokszor az ember fölé vagy alá becsüli a teljesítményét, valamint a szubjektív érzések nem összehasonlíthatók. Így az aktivitásmérők megjelenése nagy segítséget jelentett a vizsgálatokban vagy akár az egyéni edzésterv reális betartásánál. A telefonra tölthető alkalmazások segítségével pedig mindenki a valósághoz közeli képet kaphatja saját mozgásáról.

Az adjuváns kemoterápia (amikor egyedül a kemoterápiás kezeléssel gyógyulás nem érhető el, a sebészi és a sugárterápia eredményeinek javítása érdekében, annak kiegészítéseként alkalmazzák) hatással van a fizikai aktivitásra. A II. illetve III. stádiumban lévő vastagbélrákosok fizikai aktivitását eddig nem vizsgálták. Egy koreai tanulmányban a kemoterápiás ciklusok alatt és között figyelték a betegek mozgását objektív módon a második és a 11. kemoterápiás hét között kéthetes periódusban. Ezek mellett saját bevallás alapján és értékelték az aktivitást, a kemoterápia megkezdése előtt, a második, a hatodik, illetve a 12. ciklusban. Az 57 (±9) éves átlagéletkorú résztvevők közül 33 nőt és 22 férfit vontak be a vizsgálatokba.

A kemoterápia elkezdése előtt a legtöbb beteg minimálisan volt csak aktív. A közepes és könnyű fizikai aktivitási tartományban eltöltött idő a második hétre szignifikánsan megnőtt az elsőhöz képest. A közepes aktivitás heti 217,4 percről 290,3-ra növekedett, míg a könnyű fizikai aktivitás 585,7 percről 657,8 percre emelkedett. Az objektíven mért fizikai aktivitási szintekben nem volt változás a második és a 12. hét között. A szubjektív beszámolók alapján sem volt tapasztalható változás a második, hatodik és a 12. kemoterápiás ciklus alatt.

Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a kezdeti pár hétben van jelentős változás, amely a további időszakokban már nem jelentkezik, ezért mindazok mellett, hogy a betegeknek nagyon vigyáznia kell magukra, ebben a populációban szükséges szélesebb körben elvégezni a vizsgálatokat.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00520-019-05049-9
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu