Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás hiánya és a neurodegeneratív betegségek növekvő előfordulása

Érdekességek

A fizikai aktivitás hiánya és a neurodegeneratív betegségek növekvő előfordulása

2024.04.05

A neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór (AK) és az enyhe kognitív károsodás (EKK) globális prevalenciája az átlagos várható élettartam növekedésével párosulva a népesség öregedésével növekszik.  Globálisan a 60 éves vagy annál idősebb személyek 2017-ben a lakosság 13% -át tették ki. Ez a szám évente 3%-kal növekszik, és az előrejelzések szerint ez 2050-re megduplázódik.  A várható élettartam növekedése a krónikus betegségek, például a demencia és az EKK nagyobb kockázatát eredményezheti.

A jelenlegi becslések szerint a globális demencia esetek közel 50%-a a módosítható kockázati tényezőknek tulajdonítható, többek között:

a Depresszió, a Cukorbetegség, a Túlzott alkoholfogyasztás, a Magas vérnyomás, az Elhízás, a Fizikai inaktivitás, a Dohányzás, és a Traumás agyi sérülések

Ezeknek a kockázati tényezőknek a módosítása azonban jelentős hatással lehet az egyén demencia kialakulásának kockázatára.

A fizikai aktivitás és az aktív életmód javíthatja a kognitív funkciókat és segíthet megelőzni a demencia kialakulását.

A fizikai aktivitás fontossága

A fizikai aktivitást a vázizmok mozgásaként definiáljuk, ami olyan plusz energiafelhasználást eredményez, amely meghaladja a nyugalmi állapot energiaigényét.  A fizikai aktivitás a mindennapi életben foglalkozási, sport-, kondicionáló, háztartási és egyéb tevékenységekre osztható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg azt ajánlja, hogy az idősebb felnőttek hetente legalább 150-300 perc mérsékelt aerob testmozgást vagy heti 75-150 perc erőteljes aerob testmozgást végezzenek, illetve, hogy az idősebb felnőttek mérsékelt vagy nagyobb intenzitású izomerősítő gyakorlatokat is végezzenek az összes fő izomcsoport bevonásával legalább a hét 2 vagy több napján.

A WHO ajánlása, hogy a fizikai aktivitás segíthet megelőzni és kezelni az olyan állapotokat, mint a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és számos ráktípus, valamint megelőzheti a magas vérnyomást, fenntarthatja az egészséges testsúlyt, és javíthatja a mentális egészséget és az életminőséget.

A fizikai inaktivitás évente körülbelül 5 millió nem fertőző betegség okozta halálesethez járul hozzá világszerte.

A fizikai gyakorlatok hatása az Alzheimer kórra (AK)

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fizikai aktivitás segíthet javítani a végrehajtó funkciókat, a memóriát és a kognitív teszteket az aerob testmozgásban részt vevő EKK-ben szenvedő egyéneknél. Fontos, hogy az ilyen fejlesztések ösztönzésére irányuló tevékenység, amikor az egyénnek EKK-ja van, fontos lehet a betegség progressziójának megelőzésében az AK súlyosabb formáira, és ezáltal csökkentheti az AK-ban szenvedő személyek számát.

Bár a fizikai aktivitási programokban való részvétel fontos és hatékony az idősebb felnőttek számára, a multimodális, kombinált beavatkozások, amelyek integrált megközelítést alkalmazva az életmódra és a táplálkozásra is összpontosítanak, jóval sikeresebbek lehetnek, mint önmagában a fizikai aktivitás. A multimodális beavatkozások például az étrend, a fizikai aktivitás és a kognitív képzés megváltoztatására összpontosíthatnak. Továbbá a fizikai aktivitás segíthet megváltoztatni az agy működését mind atomi, mind sejtes és molekuláris szinten egyaránt azáltal, hogy mozgásba hozza a sejtes és molekuláris folyamatok kaszkádját, amelyek elősegítik az angiogenezist (véredényképzés vagy véredényképződés, vagyis az új erek létrejötte) a neurogenezist (új idegsejtek létrehozásának képessége), a szinaptogenezist (vagyis a sejtek közötti szinaptikus kapcsolatok alakulása) és a neurotróf tényezők (amelyek felelősek az idegsejtek növekedéséért és túléléséért) stimulálását, amelyek elősegítik a tanulást, a memóriát és az agy plaszticitását.

https://www.mdpi.com/1422-0067/22/6/2897

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu