Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nem (csak) a mennyiség a fontos

Érdekességek

Nem (csak) a mennyiség a fontos

2024.02.15

Az elmúlt héten megjelent egy beszélgetés az egyik ismert sportszakemberrel a német Fit for Fun.de online folyóiratban, ahol a szakember elmagyarázza, miért nem annyira fontos a napi 10 000 lépés szabályának betartása egészségünk megőrzése érdekében.
Ingo Froböse professzor szerint téves az a széles körben elterjedt szabály, hogy a napi 10 000 lépésnek kell lennie a végső cél eléréséhez a fokozott aktivitás érdekében.

Esténként megelégedettséggel tekintünk vissza a napunkra, ha elértük a napi kitűzött lépésszámot, ami sokak szerint a 10 000 lépés megtételét jelenti.

A bűvös 10 000-es számot a reklámokban és az egészségügyi szakemberek is többször említik

De miért van pontosan 10 000 lépés? Ingo Froböse, a Kölni Német Sportegyetem sportprevenciós és rehabilitációs professzora részletesebben elemzi a beszélgetés során ezt a nevezetes 10 000-s számot.

Sokan a testtömegük megőrzése, illetve csökkentése miatt sportolnak és sokakban felmerül a kérdés, hogy mi segít jobban a kívánt cél elérése érdekében.

Kerékpározás vagy séta, mindegy a mozgás a lényeg.

A gyaloglás,a kerékpározás, vagy bármiféle mozgás pozitív hatással van a test fizikai állapotára és a lelkünkre. Nem természetes állapot, - pedig napjainkban igencsak elterjedt szokás -, hogy az ember órákig mozdulatlanul ül, nézi a képernyőt, sőt a legrosszabb esetben még nassol is eközben valamit. Ennek elkerülése érdekében a testmozgás nagyon fontos tényező, hiszen felpörgeti a vérkeringést, serkenti az anyagcserét és még mentális tisztaságot is teremt.
A rendszeres testmozgást az izmok, az ínak és ízületek is ’jó néven veszik’. Egészségünk megőrzése érdekében nem kell feltétlenül a nagy teljesítményű sportokhoz vonzódni, hiszen elég egy egyszerű séta vagy a lépések számának lassú növelése a mindennapi életben. Tehát a kitűzött lépéscél általában nem rossz ötlet, azonban a lépések végrehajtásának módja nem döntő tényező és nagymértékben függ az aktuális edzettségtől is.

A mindennapi életben keveset mozgó emberek egy egyszerű sétával kezdhetik, míg az edzettebbek kocoghatnak.

Azonban a napi, heti célok kitűzése, annak elérése nem vezethet a testünk túlterheléséhez, a szakember szerint a napi nulláról a 10 000-es lépésre való ugrás valójában nem ideális a test számára, hiszen köztudott, hogy a túlambiciózus célok, a hirtelen nagy terhelés izomfájdalmakhoz, ízületi fájdalmakhoz, legrosszabb esetben pedig ficamokhoz is vezethetnek.

A 10 000 lépés, egy japánból származó reklámszlogen maradványa és a azóta már nagyon széles körben használt 10 000 lépéses szabály meglepően nem sportos körülményekből ered. A bűvös szám valójában az első lépésszámláló reklámszlogenjéből származik, amelyet a japán Yamasa cég 1964-ben hozott forgalomba. Azóta ez a szám az ismeretterjesztő könyvekben és a kollektív tudatban is meghonosodott – igaz, sporttudományi szempontból soha nem igazolódott kifejezetten, hogy a .10 000 lépés elérése feltétlenül szükséges, sőt számos tanulmányban olvasható, hogy inkább az 5 000 -8 000 lépés elérése legyen a cél és hasznos. Tekintettel arra, hogy mindenki más és más fizikai, lelki, testi tulajdonságokkal rendelkezik és így fizikai állapotuk is változó.

Ezért a lépéscél nem általánosítható, nem kell mindenkinek naponta 10 000 lépést megtennie.


Egy egyszerű módszer javasolt a lépéscélok reális meghatározására: próbáljon meg mindenki mondjuk a általában megszokott teljesítményéhez 3 000 lépéssel többet megtenni, hiszen ily módon a teljesítmény jobban igazodik a személyes fizikai állapothoz. Nem kell minden lépést számolni
és rögzíteni, bár ezt manapság könnyen megtehetjük, hiszen az okos órák, az aktivitásmérők ezt megteszik helyettünk. Legyen a cél egy olyan „jó” érzés elérése testünk számára, ami jelzi számunkra, hogy tettünk valamit, hiszen a szervezetünk jelezni fogja magának, ha túl inaktív voltunk napközben. A lomha test egy idő után ízületi vagy izomfájdalmak megjelenésével jelzi a fittség hiányát vagy, hogy gyorsabban jelentkeznek a kimerültség jelei.

A lépések száma persze fontos a test számára – azonban konkrét szám nélkül is. 

Még ha nem is feltétlenül napi 10 000 lépésnek kell lennie, az elegendő mozgás fontos a szervezet számára.

A szakember szerint - és mi is osztjuk ezt a nézetet - három olyan területet létezik napjainkban, amelyekbe bele integrálható a több testmozgás integrálható, nevezetesen a munka, a közlekedés és a szabadidő. A lényeg, hogy mindhárom területen mozgassuk többet testünket és tudatosítsuk magunkban ennek fontosságát.

Szerkesztői megjegyzés: Természetesen jó érzés megkapni a nap végén okos óránktól a digitális jutalmat, sőt amikor jelzi számunkra, hogy jó lenne felkelni a karosszékből és elmenni egy kicsit mozogni, mondjuk óránként 5-10 percet, az is nagyon ösztönző, de nem ez a lényeg, hanem inkább az, hogy váljon életformánkká a mozgás, menjünk lépcsőn a lift helyett, szálljunk le egy megállóval előbb vagy később a buszról, villamosról, menjünk gyalog le a boltba, minden étkezés után menjünk el sétálni néhány percet, és még számos egyszerű könnyeb megvalósítható lehetőség adódik arra, hogy legyünk fittek, aktívak, mozgékonyak és testünk előbb-utóbb meghálálja ezt.
https://www.fitforfun.de/news/sport-professor-erklaert-warum-die-10000-schritte-regel-richtiger-unsinn-ist-552273.html
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu