Főoldal / Hírek / Érdekességek / Ne sportoljon üres gyomorral!

Érdekességek

Ne sportoljon üres gyomorral!

2015.10.13

A zsírégetésről

Széles körben elterjedt az a vélekedés, miszerint ha valaki éhgyomorral, a kora reggeli órákban sportol, akkor gyorsabban fogyhat. „Sokan azért gondolják, hogy a kora reggeli sport hatékony zsírégető módszer, mert az éjszaka folyamán a szervezet felhasználja a cukortartalékait, és reggeli nélkül nem jut utánpótláshoz.” - magyarázza Ingo Froböse, a Kölni Sportfőiskola sportszakértője.

Ez az elképzelés azonban téves. „ A zsírégetés csak a szénhidrátok felhasználása után kezdődik meg. Akik éppen csak elkezdtek sportolni, ne számítsanak arra, hogy gyorsan megszabadulhatnak a zsírpárnáktól. A zsírégetési folyamat beindulásához idő kell.” - hangsúlyozza Froböse. Ezért fontos sportolás előtt a szervezetet ellátni elegendő mennyiségű szénhidráttal.

Lehet reggel sportolni, de csak felkészülten!

Aki korán reggel szeret sportolni, készítse fel rá szervezetét! Kb. 20 perccel az edzés előtt igyon meg egy pohár langyos, szénsavmenetes vizet és fogyasszon el egy banánt! Ez energiát szolgáltat, és kevéssé terheli meg a gyomrot.

Másrészt egészségét is kockáztatja, aki sport előtt kihagyja a reggelit: A testi megerőltetés és a szükséges energia hiánya negatívan hat a belső szervekre. Az agy számára sem jut elegendő tápanyag, ami hamar szédüléshez, észlelési zavarokhoz vezethet. A legnagyobb veszélyt a folyadékháztartás felborulása jelenti. Froböse azt tanácsolja a reggelente sportolóknak, hogy minden nap reggelizzenek, és utána két-két és fél órával időzítsék az edzést.

http://www.webbeteg.hu




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu