Főoldal / Hírek / Érdekességek / MOZGUNK ELEGET GYEREKKORBAN?

Érdekességek

MOZGUNK ELEGET GYEREKKORBAN?

2018.09.14

A fizikai hipoaktivitás vizsgálata 4-20 évesek körében

Epidemiológiai vizsgálatok során összefüggést találtak a krónikus betegségek kialakulása és az hipoaktivitással töltött idő között. Az inaktív, vagy „ülő” (angol „sedentary” kifejezésből) időt 1,5 MET vagy az alatti energiafelhasználásnál állapították meg, mindezt ébrenlét alatt.

A nyolc óra, vagy annál több inaktív idővel azonban a statisztikák alapján növeljük a korai elhalálozás előfordulásának valószínűségét.

Felnőtteknél számos vizsgálat létezik az ülő életmóddal kapcsolatban, viszont a gyermekek és a fiatalok hipoaktivitással töltött ideje és annak egészségre gyakorolt kockázati lehetőségének vizsgálata még nem olyan számottevő. Az biztos, hogy az ülő életmód hozzájárul az elhízáshoz, amely a gyermekekre és a fiatalokra is egyaránt veszélyes. A káros hatással rendelkező pontos időtartamot és okokat ebben a korosztályban még nem tudták meghatározni.

Heidelbergi kutatók által összeállított kérdőív segítségével összesen 4 385 főt vizsgáltak a fizikai aktivitás szempontjából A német, luxemburgi és osztrák gyermekek 4 és 20 év közötti életkorúak voltak. Az eredményekből kiderült, hogy ezek a fiatalok hétköznapokon napi átlag 10,58 órát (±2,68), míg hétvégén 7,52 órát (±2,20) töltöttek legfeljebb 1,5 MET energiafelhasználású tevékenységgel, pontosabban hipoaktivitással. A hétköznapi ébrenlét 71%-át, míg a hétvégi időszak 54%-át töltötték „üléssel” a fiatalok. Elmondható, hogy a legtöbbet az iskolapadban ültek a gyermekek. Megállapították továbbá azt is, hogy az egyre magasabb évfolyamokba kerülő fiatalok ülőideje folyamatosan növekszik.

A tanulmány korábbi Észak-Amerikai vizsgálatokra épült, és elegendő elemszámú mintával rendelkezik, ezért mindenképpen felhívja a figyelmet a közbelépés fontosságára, amely első területei az óvoda, iskola, az oda vezető út és a médiafogyasztás.

Huber G., Köppel M.: Analyse der Sitzzeiten von Kindern und Jugendlichen zwischen 4 und 20 Jahren, Dtsch Z Sportmed. 2017.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu