Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mozgásterápiával az alkoholizmus ellen

Érdekességek

Mozgásterápiával az alkoholizmus ellen

2017.10.16

A fizikai aktivitás természetes és egészséges pótcselekvésként szolgálhat alkohol és drogfogyasztás helyett. 2010-ben tett közzé egy publikációt ebben a témában J. David Glass az Egyesült Államok Kent Állambeli Egyetem élettudományok professzora.

A Professzor hörcsögök magatartását vizsgálta. A vizsgálat során egy úgynevezett „hörcsögkereket” helyeztek be az állatokhoz, valamint folyadék helyett 20%-os alkohol tartalmú vizet tudtak inni a hörcsögök. A tudósok megfigyelték, hogy minél többet futnak az állatok, annál kisebb az alkoholfogyasztásuk. A „lustább” hörcsögöknek nagyobb volt az alkohol fogyasztási igénye, valamint nagyobb mennyiséget vettek magukhoz. A Professzor szerint ebből a vizsgálatból látszik, hogy a mozgás egy természetes, de ugyanakkor hatásos gyógyszermentes eljárás lehet, az alkoholizmus kezelésére.

Az alkoholfogyasztás és a szabad akaratból végzett testmozgás két olyan magatartásforma, amelyek természetes jutalmazási szerepet töltenek be Alan M. Rosenwasser pszichológus professzor szerint. Ez azért van így, mert mindkettő cselekvés a dopamin nevű hormon felszaporodását eredményezi. A két cselekvés jutalmazási szerepe akár fel is cserélhető. Ez az eredmény viszont arra enged következtetni, hogy a két magatartásforma az agyban egymást átfedő rendszerek által van befolyásolva. Rosenwasser szerint több kutatócsoport vizsgálja a nappali és éjszakai cirkardián ritmus (biológiai óra) összefüggéseit, a sport, az alkoholfogyasztás, valamint a drogfogyasztás kapcsolatát. A cirkardián ritmus megzavart működése például visszaesést okozhat egy absztinens személy esetében, de étkezési problémákhoz is vezethet.

Összességében a tanulmányokból arra a következtetésre jutottak, hogy a sport egy olyan fontos tényező, amely hatással van az alkoholfogyasztásra. Ezek a vizsgálati eredmények arra vezethetik a kutatókat, hogy olyan kezelési eljárásokat fejlesszenek ki, amelyekbe beépítik a sportot a komoly alkoholizmus miatt kialakuló társbetegségek gyógyítására.

www.pnn.de

www.praxis-dr-shaw.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu