Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mozgás receptre I.

Érdekességek

Mozgás receptre I.

2021.07.07

A hagyományos terápiás területeken, mint például a belgyógyászat, a kardiológia, a neurológia vagy az ortopédia területén a gyógyító eljárások egyik legfontosabb része gyógyszeres kezelés. A gyógyító terápia után a zárójelentésben leírtak alapján következik a regeneráció időszaka, amikoris betegek a rehabilitációs osztályokon a kórházban vagy otthonról bejárva végzik a heteken keresztül tartó gyógytornát vagy veszik igénybe a gyógymasszőr segítségét, illetve kapnak fizikoterápiás kezelést. Szerencsére manapság azonban a gyógyszeres kezelés vagy a rehabilitációs eljárások mellett már egyre inkább előtérbe kerül az életmód megváltoztatás igénye.

Az elmúlt 30 évben a rendszeres testmozgás hatásairól a számos nagy mintán elvégzett vizsgálatokat metaanalízisnek vetették alá szóló, amely tulajdonképpen egy olyan statisztikai analízis, amely több tudományos tanulmány eredményeit veti össze egymással és próbál a lehető legobjektívebb módon statisztikai megközelítéseket alkalmazni egy közös igazság megfogalmazása érdekében. Ezeknek a metaanalíziseknek az eredményei a testmozgás és a fizikai aktivitás egészségre gyakorolt ​​hatásait vizsgálták megelőzés céljából, és több millió tesztalany adataira vonatkoztak, azonban az orvosi társadalomban, a kapott egyértelműen pozitív, evidencia szintű eredmények ellenére is még mindig nem igazán elfogadottak. Manapság azonban már több fejlett egészségüggyel rendelkező országban is elfogadott tény, hogy a testmozgás hiánya vagy a hosszú üléssel töltött időszak, valamint a dohányzás a legfontosabb kockázati tényező a különféle betegségek szempontjából.

Az egészség, mint felelős magatartás

Az egészség alakulásában a genetikailag öröklött hajlamnak kb. 15%, a környezeti hatásoknak, mint például az orvosi, egészségügyi, - az élő és lakókörnyezet kb. 30–35%, míg a fennmaradó 50% egyértelműen az egészséges életmódot folytató személy fizikai aktivitásának tudható be.

Fizikai aktivitási tevékenység megelőzés, terápia, és rehabilitáció céljából

A rendszeres testmozgást manapság ajánlják és alkalmazzák mind a prevencióra, megelőzésre, a már kialakult betegségek terápiájára, kezelésére és betegségek utáni rehabilitációra.

Az edzés intenzitása

Elkezdeni a rendszeres fizikai aktivitást nem egyszerű dolog, főleg azok számára nem, akik bármely okból hosszú ideje inaktívak vagy hipoaktívak vagyis alig mozognak és a nap nagy részében ülnek, akár a számítógép, akár a televízió képernyője előtt.

 A döntő azonban az, hogy már a mérsékelt edzés, testmozgásnak is van kimutatható hatása

Ebből következik, hogy a legfontosabb lépés az inaktivitástól eljutni a fizikailag aktív életmódhoz. Már a gyors, úgynevezett erőltetett séta vagy a „Nordic Walking” is igencsak pozitív hatásokkal jár. De, ide tartoznak a mindennapi élet tevékenységei is, mint például a lépcsőzés – a liftet felejtsük el - és a minél több gyalogos tevékenység. Ehhez nem kell nagyon megerőltetni magunkat, csak például, aki tömegközlekedéssel jár szálljon le egy megállóval előbb vagy később a buszról villamosról és már így is sokat tett a siker érdekében. Ne felejtsük el azt sem, hogy aki így kezdi és tanulja meg, hogy mennyi előnye van a gyaloglásnak, megtapasztalja a mindennapi élet pozitív hatásait is, a test ilyen típusú edzése megerősíti a lelkét, illetve felébreszti, élessé teszi a lélek sajátos észlelési képességeit egyaránt. (folytatjuk)

https://link.springer.com/article/10.1007/BF03368027




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu