Főoldal / Hírek / Érdekességek / A minennapi rendszeres sport illeszkedjen az öregségbe

Érdekességek

A minennapi rendszeres sport illeszkedjen az öregségbe

2024.02.28

Ezek az alább felsorolt sportok elsősorban az idősek számára alkalmas tevékenységek, hiszen, azok, akik hetente kétszer 45 percet gyakorolnak, könnyen elérhetik, hogy napi rutinjukba beépüljön a mozgás. Idős korban különösen fontos a lábak, a karok és a törzs fő izomcsoportjainak megerősítése, érdemes még a koordinációra és az egyensúlyképzésre is összpontosítani. Még az olyan mindennapi tevékenység is, mint a kertészkedés, testmozgásnak számítanak

Amikor idős korban a megfelelő edzést keressük, akkor sok lehetőség közül választhatunk. A kerékpározás, az úszás, a séta, a sportolás – de az olyan mindennapi tevékenységek is, mint a kertészkedés, bevásárlás, takarítás és az unokákkal való játék is hasznos testmozgásnak számítanak.

Annak érdekében, hogy a rendszeres testmozgás működjön, tanácsos, hogy ne egyedül sportoljunk, hanem lehetőleg mindig másokkal együtt, hiszen a társasági együttlét fontos szerepet játszik a jólétben az élet minden szakaszában.

Az öregedéshez való hozzáállás is fontos: azok, akik az egyik vagy másik egészségügyi hátrány, kellemetlenség, betegség ellenére idős korban is pozitív hozzáállást próbálnak fenntartani környezetükkel, könnyebben felépülhetnek az egészségügyi korlátozásokból és tovább élhetnek.

A fizikai tevékenység a fittség megőrzése illeszkedjen a mindennapi életünkbe. De nézzük meg, mit ajánlanak a szakemberek, mit is kell még idős korban is megtennünk.

Saját korlátok elfogadása

Az időseknek ismerniük kell fizikai határaikat mielőtt neki kezdenek mozogni, ha eddig ezt még nem tették meg. Például, ha valakinek szívelégtelensége van, akkor nem lépheti át a fizikai aktivitás bizonyos határait. Fontos, hogy elfogadja mindenki ezt a korlátot – ugyanakkor maradjon aktív, hiszen a kettő nem zárja ki egymást.

Az egészségügyi, fizikai határok nem vezethetnek oda, hogy egy személy inaktívvá váljon.

Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet egy kicsit alkalmazkodni a lehetőségekhez a sporthoz idős korban. Az első lépés az, hogy csapatban játsszunk a társainkkal, mert ez biztosítja a kiegyensúlyozott közösségi létet.

Az apró módosítások idősbaráttá teszik a sportot

Ha valamit szeretünk, de már nem tudjuk megtenni fizikai, egészégügyi korlátaink miatt, akkor számos népszerű sportág gond nélkül módosítható: a labdarúgásban például a játékosok átalakíthatják a játékteret vagy növelhetik a csapatlétszámot. A nagyobb csapat nyugodtabb játékot is biztosít.

Ez vonatkozik más labdasportokra is, például a röplabdára. Az alacsonyabb háló és a lassúbb labda – például az úgynevezett "lassított labdák" – szintén hasznos változtatások lehetnek. A teniszt is lehet  idős baráttá  lehet tenni: ha például párosban játszunk egyéni helyett, akkor kevesebb kell futni és így nem annyira megterhelő a játék. A lágyabb labdák használatával, illetve a keret kevésbé szoros húrozása révén némi sebességet veszíthet a labda, és lassabb lesz a játék. A kemény pályáról a salakos pályára való váltás megkönnyíti a teniszt az ízületek számára is, mivel a megállító mozgások kevésbé hirtelenek lesznek

Az egész testet meg kell erősíteni

A fitnesz vagy az edzőteremben történő edzés során nincs szükség módosításra az edzett idősek számukra életkortól függően azonban bizonyos gyakorlatok különösen hasznosak, például 60 és 70 éves korban fontos az egész test megerősítése mindenekelőtt a testtartás fontos. Jó erősíteni a kiegyenesítő hátizmokat és a hasizmokat is. A lábak nagy izomcsoportként történő edzése szintén fontos feladat, sok ilyen korú nő esztétikai okokból is szereti intenzíven edzetni a felkar és a vállizmokat.

Nagyon fontos terület különösen az idősebbek számára, az esés megelőzése érdekében a koordináció és az egyensúly erősítése

A járásbiztonság és a mobilitás különösen fontos idős korban, ebből a célból különösen a lábizmokat kell erősíteni célzott edzéssel. Ez például olyan egyensúlyi gyakorlatokkal működik, amelyeket az idősek otthon is végezhetnek. A klasszikus egylábon való egyensúlyozás nagyon hasznos. Fontos azonban, hogy egyensúlyvesztés során legyen mindig valamiben megkapaszkodni, hogy elkerüljük az elesést. A gyakorlatot nehezebbé tehetjük azzal, amikor becsukjuk a szemünket vagy elfordítjuk a fejünket. A koordinációs készségeket külső zavarokkal, például egymás lökdösésével vagy könnyű eltolással is lehet edzeni.

Csontgyengeség elkerülése idős korban

Mi teszi a combcsont, combnyak törését olyan veszélyessé. Annak érdekében, hogy hosszú ideig fitt maradjunk fontos tanács: Nem szabad idős korban vattába csomagolni magunkat, célzott erőfeszítéseket kell tenni: menjünk minél többet a lépcsőn, vagy emeljünk rendszerese valami nehezet, hiszen a testünknek szüksége van ilyen ingerekre.

https://www.t-online.de/gesundheit/krankheiten-symptome/id_84070942/fit-bis-ins-hohe-alter-diese-sportarten-eignen-sich-fuer-senioren.html
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu