Főoldal / Hírek / Érdekességek / A kocogás előnyei II. Minden a futás tempójáról, ritmusáról, sebességéről

Érdekességek

A kocogás előnyei II. Minden a futás tempójáról, ritmusáról, sebességéről

2020.11.02

Hatékony a stresszcsökkentésben

Mindegy, hogy rendszeresen futunk, jógázunk vagy focizunk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne stresszel kelljen megélnünk a hétköznapjainkat, főleg a mai COVID-19 járvány időszak közepette. Azonban a rendszeres sport, és esetünkben a kocogás bizonyíthatóan védi az agyat a stressz okozta negatív hatásokkal szemben. Egy 2013-as tanulmány szerint az aerob edzések, mint a kocogás is, fejlesztik az agy végrehajtó funkcióit, valamint védik azt az öregedés és stressz okozta gyengüléstől.

A Brigham Young Egyetemen (USA), stressznek kitett egereken végeztek kísérletet, és kimutatták, hogy azok az állatok, amelyeknek lehetőségük volt a rendszeres mozgásra és a keréken való szaladgálásra, sokkal jobban teljesítettek a labirintusban. A legkevesebb hibát vétették, valamint sokkal jobban emlékeztek az útvonalra, mint a mozgás lehetőségétől elzárt társaik.

Segít a depresszió legyőzésében

Régóta tudvalevő, hogy a testmozgás hatékonyan segít a depressziós tünetek kezelésében is, de egy új kutatás most azt is megmutatta, hogy mindezt hogyan tudja megtenni.

Különböző depressziós rohamok esetében, emelkedett kortizol szint volt megfigyelhető a vizsgált egyéneknél. A kortizol egy olyan hormon, melyet a szervezetet ért stressz ellensúlyozására, annak hatására termelődik, anti stressz hormonnak is tekinthető. Egy 2018-as tanulmány olyan emberek kortizol szintjeit vizsgálta, akik depressziós tünetek következtében kezelés alatt álltak. A 12 hétig tartó vizsgálat idején az alanyok egy része rendszeres testmozgást végzett, akiknél a 12 hét leteltével, egyértelműen csökkent a kortizol szintje, tehát sokkal kevesebb stresszhatás érte őket ez idő alatt, ami egyértelműen a fizikai aktivitásnak volt köszönhető, melytől sokkal kiegyensúlyozottabbá váltak.

A Mayo Clinika (USA) orvosai azt tanácsolják a szorongástól, depressziótól szenvedők számára, hogy tegyék életük részévé a rendszeres testmozgást, válasszanak egy sportot, ami tetszik nekik, és éljenek fizikailag aktív életet. Például jó megoldás a napi rendszerességgel végzett kocogás, a kerékpározás, az úszás, a kirándulás és még számos lehetőség adódik az aktív életformára.

Megőrzi a gerincoszlop rugalmasságát a kor előre haladtával is

A gerincoszlop csigolyái között az apró, ruganyos porckorongok, mint egy párnaként szolgálnak, s védik a gerinc szerkezetét. A porckorongok valójában folyadékkal töltött kis zsákok, amelyek, ahogy öregszünk össze tudnak zsugorodni és el is tudnak használódni, különösen, amennyiben mozgásszegény, ülő életmódot folytatunk.

A hosszú ideig való egyhelyben üléssel ugyanis óriási nyomás nehezedik a csigolyák közti porckorongokra, azonban a jó hír az, hogy a kocogás és a futás segít megőrizni mind a méretüket, mind a ruganyosságukat.

Egy 79 személy részvételével zajló vizsgálat azt találta, hogy a rendszeresen kocogóknak, akik legalább közel 7 km/órás sebeséggel haladnak, sokkal jobb a porckorongjaik vízfelvétele és magasabb a glükozamino-glikán szintjük, amely a sejt közötti állomány alapvető alkotórésze.

Minél egészségesebbek és minél hidratáltabbak porckorongjaink, annál rugalmasabbnak, frissebbnek érezzük mi is saját magunkat, és sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Végül, de kétségtelenül nem utolsó sorban:

Megmentheti az életünket

Az ülő életmód, - mindegy, hogy videó játékozunk, dolgozunk, vagy éppen tévézünk - növelheti a korai halálozás esélyét. Ami azonban még ennél is kevésbé tudvalevő, hogy heti néhány alkalommal végzett, kényelmes tempójú kocogás már határozottan képes ellensúlyozni és növelni az élethosszt.

Hetente legalább 150 percet kell közepes intenzitású, izzasztó tempóban végzett sétát, kocogást végezni

Egy Koppenhágában végzett szív vizsgálat keretein belül 2001 és 2013 között, kutatók egy csapata folyamatosan nyomon követte egy kis futó klub tagjait. Közülük, akik a legjobb egészségi mutatókat produkálták ezen idő alatt, azok heti 2-3 alkalommal, alkalmanként 60-120 percet kocogtak könnyű, kényelmes tempóban.

Az említett kutatást érte néhány kritika is, miszerint, nem volt pontosan definiálva, hogy mit is értettek „könnyű, kényelmes” tempón. Ugyanis, ami egy élsportolónak esetleg könnyű, az egy hobbistának nagy kihívást jelenthet. Az eredmények szintén ellentmondásba keveredtek más kutatásokkal, ahol a fárasztó, kimerítő edzés mellett tették le voksukat a szakértők.

Mindenesetre a tanulmány megerősíti azt, amit már eddig is tudtunk a futásról: nem szükséges olyan nagy sebességgel sprintelnünk, mint az olimpiai bajnok Caster Semenya, vagy olyan hosszú ideig nagy tempót diktálnunk, mint a maratonfutó Yuki Kawauchi, ha életünk részévé tesszük a rendszeres aerob testedzést, akkor nagyon sokat profitálhatunk az általa nyújtott pozitívumokból.

 

Melyik a legjobb napszak a kocogáshoz?

Természetesen, az a legjobb napszak egy jó kocogáshoz, ami a legjobban passzol életformánkhoz, vagyis, amikor a legkisebb változtatásra van szükségünk ezen tevékenység végzéséhez. Sokak számára ez a kora reggelt jelenti, még mielőtt a hektikus munkanap minden erejüket felemészti.

Egy a témában végzett tanulmány eredményei meglehetősen változatos képet mutatnak. 2013-ban végzett felmérések eredménye azt mutatta, hogy voltak, akik a legjobb teljesítményre a reggeli időpontban voltak képesek. Egy egészen friss vizsgálat megállapította, hogy a reggeli edzés tökéletesen be tud illeszkedni az előttünk álló nap ritmusába, s elősegíti a könnyű elalvást este, és a nyugodt ébredést reggel.

Erről a témáról szóló szakirodalmakat áttekintő 2005-ös összefoglaló úgy véli, annak megállapítása, hogy a nap mely szakában végzünk testedzést, attól is függ, hogy milyen típusú edzésről van szó. Amíg a technikai ügyességről, stratégiáról, csapatmunkáról szóló sportokat érdemesebb a reggeli órákban űzni, addig a kitartásról, állóképességről szólókat, mint a futás is, érdemes a késő délutáni, kora esti órákban végezni, amikor is már nap végére jobban be vagyunk melegedve.

Ha a testmozgással a fogyás a célunk, akkor érdemes reggel edzenünk, amikor is a vizsgálatokban résztvevők egyértelműen több súlytól tudtak megszabadulni, mint azok a társaik, akik este edzettek.

Tehát, hogy melyik a legjobb napszak a testedzéshez az attól is függ, hogy milyen a napi ritmusunk, hogy mi a közvetlen célunk a sportolással.

A kocogás tehát egy olyan aerob mozgásforma, ahol egy kényelmes, egyenletes, kb. 6-8 km/órás sebességgel haladunk. Segít a fogyásban, különösen, ha mellette még a megfelelő étrendre is odafigyelünk, nagyon jótékony hatással bír a szívműködésre és erősíti az immunrendszerünket is. Továbbá csökkenti az inzulin rezisztenciát, segít kezelni a stresszt és legyőzni a depressziót, valamint segítségével a kor előre haladtával is képesek leszünk testünk rugalmasságának megőrzésére.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu