Főoldal / Hírek / Érdekességek / Milyen típusú edzés védi a sejtjeinket az öregedéstől?

Érdekességek

Milyen típusú edzés védi a sejtjeinket az öregedéstől?

2019.03.17

A Lipcsei Egyetemen Németországban különféle edzéstípusok hatását vizsgálták a sejtöregedésre. Ehhez a limfociták és granulociták (a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik) telomerjeinek (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz) hosszát mérték, amely köztudottan rövidül az öregedés hatására. Ennek ellensúlyozására képes az un. telomeráz enzim, amely aktivitását vizsgálták a tudósok a monocitákban, a fehérvérsejtek egyik alkotórészében.

A vizsgálatban 124 egészséges, nem sportoló vett részt, akik random módon négy csoportba lettek beosztva. Az első csoport a vizsgálat 26 hete alatt nemvégzett semmiféle edzést. A második csoport heti háromszor 45 perces állóképességi edzésen vett részt. A harmadik csoport egy állóképességi edzésből kialakított intervall - váltakozó intenzitású - edzésen vett részt. A negyedik csoport pedig erőedzésen vett részt hetente háromszor, fitnesztermi gépek segítségével, ahol a feladatokat legalább 20-as ismétlésszámmal végezték.

A féléves edzés hatására mindegyik sportoló csoport tagjainak javult az oxigénfelvétele, csökkent pulzusuk és nőtt a maximális futó sebességük is, összehasonlítva a kontroll csoport értékeivel.

Sejtszinten viszont határozottan különböztek a válaszreakciók.

A két állóképességi edzést végző csoportban a telomeráz aktivitása emelkedett és a telomerek hossza is nőtt. Az erőedzést végzőknél viszont hasonlóan a kontroll csoport értékeihez nem változott a telomerek hossza.

A vizsgálat eredményei szerint tehát a sejtöregedés leginkább az állóképességi edzés hatására lassítható le.

Hogy az állóképességi edzések milyen tartósan fejtik ki a hatásukat a telomerekre, illetve, hogy az edzést követő inaktív szakasz milyen hatással van a sejtekre egyelőre tisztázatlan és további vizsgálatokat igényel.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu